Twaalf jaar cel voor Ton de H.

Het openbaar ministerie had achttien jaar celstraf geëist wegens moord, maar het hof achtte voorbedachte raad niet bewezen, wel doodslag.

Medewerkers van het forensisch team in de tapijtwinkel in juli 2013, waar Ton de H. werkte. Foto ANP / Frank de Roo

De 46-jarige Ton de H. is in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar celstraf voor het doodsteken van zijn collega Marjon van der Kraan in een tapijtwinkel in het Alexandrium in Rotterdam. Het openbaar ministerie had achttien jaar celstraf geëist wegens moord, maar het hof achtte voorbedachte raad niet bewezen, wel doodslag.

Eerder was De H. tot veertien jaar celstraf veroordeeld wegens doodslag. Ton de H. werd op 4 juli 2013 ontslagen na aanranding van zijn collega Marjon. Hij kocht een mes bij de Blokker en reisde daarmee zes dagen later vanuit zijn woonplaats Utrecht naar Rotterdam. In het winkelcentrum bracht hij zijn collega met vijftien messteken om het leven.

Lees ook: Niemand dacht dat deze kwibus kon moorden

Nabestaande woedend

Volgens de aanklager was sprake van een vooropgezet plan. Maar volgens het hof kan niet worden uitgesloten dat de verdachte, zoals hij zelf verklaarde, met het slachtoffer wilde gaan praten om haar te overtuigen de aanklacht tegen hem in te trekken, desnoods onder bedreiging van een mes.

Het hof houdt er rekening mee dat de verdachte, alhoewel volledig toerekeningsvatbaar verklaard, “beperkt” functioneerde vanwege het ontslag en de stress. Tijdens de uitspraak liep een nabestaande woedend de zaal uit.

    • Freek Schravesande