Timmerman

Margot Poll belt met GGD-arts Jeroen Timmerman (56) uit het medisch team van de Amsterdam City Swim

Foto Amsterdam City Swim

Afgelopen weekend vond de vijfde Amsterdam City Swim plaats. Hoe is die wedstrijd ontstaan?

„In 2011 besloten we met veertien vrienden van Weert-Jan Weerts (1970-2013) geld in te zamelen voor onderzoek naar de afschuwelijke ziekte ALS. We deden mee aan de Hellespont Swim, waarbij je zes kilometer van het Europese- naar het Aziatische deel van Turkije zwemt. We haalden 90.000 euro op en in het busje terug naar Istanbul, zeiden we: dit moet toch ook in Amsterdam te doen zijn.”

Hoe was het water in de grachten toen?

„Het water was wel zwembaar, maar er lagen nog 1.500 woonboten in Amsterdam die niet aangesloten waren op het riool. De bewoners loosden hun behoeften in de gracht. Gelukkig heeft Waternet dat aantal teruggebracht naar een paar honderd. Het streven is nul natuurlijk in 2017.”

Hoe ging het dit jaar?

„Het water was 22 graden, zo’n drieduizend mensen deden mee. Ze haalden 1,9 miljoen euro op.”

Speelt de veroordeling van de oud-voorzitter van Stichting ALS jullie parten?

„Nee, we zijn als Amsterdam City Swim een aparte stichting en in die zin donateur van de stichting ALS. Afgaand op de opbrengsten, hebben we er geen nadelige gevolgen van ondervonden. Maar het blijft een triest verhaal.”

Zwem je zelf ook mee?

„Zeker, maar mijn taak is vooral om te kijken of deelnemers met medische problemen in staat zijn mee te doen. Er doen ook ALS-patiënten mee. Dat is moedig en ontroerend tegelijk. Ze zijn goed voorbereid en komen met teams van familie en vrienden. Gaaf om te zien hoe zij worden aangemoedigd door kampioenen als Kromowidjojo, Van den Hoogenband, Van der Weijden en Weertman.”

Hoe voelt het om door de grachten te zwemmen?

„Men geniet van dat aanmoedigen vanaf de kant. Dat dit evenement zoveel oproept bij zovelen, hadden wij destijds in de bus nooit durven dromen.”