Tilburg legaliseert teelt van medicinale cannabis

Wiet

In Tilburg mogen patiënten voortaan medicinale wiet thuis telen.

Een wietplant
Een wietplant Foto iStock

Patiënten die zijn aangewezen op cannabis voor medisch gebruik, mogen dat in Tilburg voortaan onder voorwaarden thuis kweken. Dat heeft de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus besloten in overleg met justitie en politie.

Waar agenten nu nog in sommige gevallen wietplanten meenemen als ze medicinale cannabis aantreffen, mogen patiënten die planten voortaan houden. Dan moeten ze wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mogen er maximaal vijf planten van drie meter worden gekweekt en moeten mensen beschikken over een medische verklaring die de noodzaak van cannabisgebruik aantoont.

Volgens Noordanus zijn zo’n veertig tot vijftig mensen in zijn gemeente geholpen met het besluit. „Ik kom hiermee de patiënten tegemoet. Maar het is niet zo dat we nu stoppen met het bestrijden van de georganiseerde hennepteelt, daar ga ik op volle kracht mee door. Maar ik vind: wetshandhaving moet redelijk zijn. Daarom is het goed dat deze groep patiënten nu geholpen wordt met een probleem dat begrensd en erkend is.”

Het telen van wiet ligt gevoelig in Brabant: de provincie strijdt al jaren tegen illegale hennepplantages. De jaarlijkse omzet van de Brabantse wiethandel wordt geschat op circa 1 miljard euro. Het zou daarbij gaan om ongeveer 6.000 kwekerijen die samen zo’n 340.000 kilo wiet zouden produceren.

Om wietplantages in woonwijken aan te pakken en te voorkomen is een taskforce in het leven geroepen, een samenwerking tussen onder meer de Belastingdienst, gemeenten en politie die de strijd aangaat met beroepscriminelen.

Een groep medicinale cannabisgebruikers pleit al langer voor een soepeler beleid voor patiënten die een jointje roken om bijvoorbeeld pijn tegen te gaan. Want nu worden de planten van patiënten vrijwel altijd geruimd, ook al hebben ze slechts een klein aantal plantjes staan, zegt Marian Hutten van de Patiënten Groep Medicinale Gebruikers (PGMG): „We zijn blij dat we eindelijk afspraken hebben kunnen maken in Tilburg. Dit is een doorbraak, ik hoop voor patiënten in andere gemeenten dat die snel zullen volgen.”

De politie Zeeland-West-Brabant en de gemeente Tilburg zeggen ernaar te streven goede afspraken te maken met de patiënten, zodat bij de politie duidelijk is in welke panden ze niet hoeven binnen te vallen. „We zijn aan het kijken of we een lijst kunnen maken met patiënten die we toestaan hun wiet thuis te telen. Dat voorkomt dan weer dat de politie bij ze binnenvalt”, zegt burgemeester Noordanus.