Schaken

Nederlanders stellen teleur op Olympiade

De Nederlandse schaakequipe heeft bij de Olympiade in Bakoe een slechte beurt gemaakt. De uiteindelijke 36ste plaats is de laagste eindklassering ooit voor Nederland. Het toernooi in de hoofdstad van Azerbeidzjan werd gewonnen door de Verenigde Staten. Die ploeg had net als Oekraïne 20 matchpunten, maar de Amerikanen zegevierden op basis van weerstandspunten. Rusland, grote favoriet voor de eindzege, moest genoegen nemen met het brons. Dat kwam vooral door de eerdere nederlaag in het toernooi tegen Oekraïne. De Olympiade wordt één keer in de twee jaar gehouden en geldt als een prestigieus teamtoernooi. Bij de vrouwen eindigde Nederland op de 21ste plaats, achter winnaar China. Dat team won in de slotronde van de Russische titelverdedigsters. (NRC)

    • Ward op den Brouw