Schadevergoeding

Rechter: de Volkskrant schond privacy met foto van veiligheidscontrole Schiphol

De Volkskrant moet 1.500 euro schadevergoeding betalen aan Mohammed Rashid, omdat de krant hem op de voorpagina heeft gezet bij een artikel over de veiligheid op Schiphol. Dat heeft de rechter woensdag besloten in een kort geding dat Rashid tegen de krant had aangespannen. Volgens de rechter is met de publicatie Rashids privacy geschonden en weegt het belang van de persvrijheid daar niet tegenop. De rechter ziet echter onvoldoende noodzaak voor een rectificatie.

Mohammed Rashid (27) stond op 16 augustus op de voorkant van de Volkskrant, onder de kop ‘Is Schiphol nog veilig?’ Rashid was ongevraagd gefotografeerd als bezoeker van het vliegveld die met zijn auto door de strengere controle ging. In een kort geding op 31 augustus eiste hij rectificatie op de voorpagina van de krant, en een schadevergoeding van 15.000 euro. Ook eiste hij dat de krant openlijk zijn excuses zou aanbieden aan hem, zijn familie en aan „de Islamitische gemeenschap in Nederland”.

Volgens de rechter is „de suggestie gewekt dat Rashid iets te maken heeft met de kwestie of Schiphol nog wel veilig is”. Hoofdredacteur Philippe Remarque overweegt in beroep te gaan vanwege de gevolgen die het vonnis zou hebben voor de uitingsvrijheid.

Volkskrant verliest pagina 26
    • Wilfred Takken