Revu plaatst artikel van ex-hoofdredacteur dat hij nooit schreef

Marijn Schrijver, oud-hoofdredacteur van weekblad Nieuwe Revu.
Marijn Schrijver, oud-hoofdredacteur van weekblad Nieuwe Revu. Foto: Remko de Waal / ANP

Op woensdag, vroeg in de ochtend, zocht Marijn Schrijver online meteen het verse nummer van Nieuwe Revu op – de eerste editie sinds hij een week eerder werd ontslagen. Het nummer opende met een afscheidsgroet onder zijn naam, met zijn foto erbij:

„Dit is ’m dan, mijn laatste Revu als hoofdredacteur. [...] Ik wens de redactie veel plezier en succes met het maken van nog vele mooie Revu’s.”

Dat verbaasde Schrijver zeer, want hij heeft dat artikel nooit geschreven. De redactie had de vrijheid genomen om zelf iets te schrijven, uit zijn naam, zonder hem te hiervoor om toestemming te vragen. Schrijver belde zijn advocaat, die een rectificatie eiste. Indien Nieuwe Revu niet rectificeerde, dan zou Schrijver de publiciteit zoeken. Bij deze.

Schrijver spreekt van een journalistieke doodzonde. Jonathan Ursem, zijn opvolger, beaamt dat hij het artikel in Schrijvers naam heeft geschreven: „Toen Marijn wegging, stond hij erop dat hij nog het hoofdredactioneel commentaar zou schrijven. Maar op maandagochtend, vlak voor de deadline, had hij nog niet ingeleverd. Hij heeft dus in feite een blanco pagina gestort – dat is in mijn ogen een doodzonde. Dus heb ik zelf opgeschreven wat Marijn bij zijn vertrek tegen mij gezegd had. Het zijn dus wel zijn woorden.”

‘Dit is niet meer mijn blad’

Volgens Schrijver is dat alles onzin. Hij zou geen stuk meer leveren, hij was immers ontslagen, en de opvolging bleek al geregeld. Het steekt hem vooral dat hij nu verantwoordelijk lijkt voor een editie die hij niet meer mocht afmaken, omdat hij na zijn ontslag meteen moest vertrekken. „Dit is niet meer mijn blad. Ik zou misschien niet André van Duin op de cover zetten, met daaronder ‘Sterren van Toen’, terwijl die man zondag nog twee miljoen kijkers trok.”

Volgens Ursem is dat onzin: „Dit was honderd procent zijn nummer. Het cover-onderwerp heeft hij zelf gekozen. Ik sta volledig achter deze beslissing en ga beslist niet rectificeren.”

Lees ook: Interview Marijn Schrijver: Haalt hij de zwevende lezer terug?

Achter deze ruzie ligt het verse conflict over Schrijvers plotse ontslag op dinsdag 30 augustus. Schrijver kan er – hangende de juridische afwikkeling – niets over zeggen. Maar volgens zijn advocaat is hij met onmiddellijke ingang weggestuurd, terwijl daar geen dwingende aanleiding voor was. „Je kunt best een verschil van inzicht hebben over de koers van het blad. Maar iemand vervolgens per direct wegsturen, hoort meer bij een ernstig vergrijp als stelen.” Ook Nieuwe Revu wil niets zeggen. Uitgever Anton Pijper: „Dat ga ik verder niet op straat gooien.”

8.000 losse nummers

Net als vrijwel alle tijdschriften, zeker die voor mannen, kampt Nieuwe Revu al jaren met een terugloop. Ooit had het blad tweehonderdduizend lezers. De oplage zakte in vijftien jaar van 110.000 naar 20.000 in 2015. Verse cijfers geeft de uitgever niet meer. Ursem: „We zitten net iets onder het niveau van 2015”. Hij verkoopt 8.000 losse nummers per week, voornamelijk in koppelverkoop met Panorama. Samen met Panorama en Playboy werd het blad in 2014 overgenomen door Pijper Media, een Groningse uitgever van vijftien tijdschriften, waaronder ook Grazia en Beau-Monde.

Schrijver trad als 28-jarige aan in april 2015. Hij was daarvoor redacteur en schreef met Wouter Laumans de bestseller Mocro Maffia. Sinds de millenniumwisseling heeft het blad al elf hoofdredacteuren versleten. Jonathan Ursem is de twaalfde. Hij komt van Quote, deed de Quote 500, en was sinds juni adjunct-hoofd bij Nieuwe Revu. Hij werkt met een rompredactie van vier man (inclusief hemzelf). Eindredactie en vormgeving worden gedeeld met Panorama.

Wat wil Ursem met het blad doen? „Ik wil het dikker maken, met eens in de vier weken een special van zestien pagina’s erbij, zodat je een beter product krijgt voor 3,99 euro. Verder meer ruimte voor interviews en fotografie. Het zou hartstikke mooi zijn als ik daarmee de daling kan stoppen. Soms is het al goed om te stoppen met dalen.”