Regering Oekraïne en separatisten hernieuwen wapenstilstand

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken biedt de wapenstilstand een “sprankje hoop”.

Archiefbeeld van Oekraïense soldaten.
Archiefbeeld van Oekraïense soldaten. Foto AP / Manu Brabo

Nadat dinsdag de separatisten al een eenzijdig staakt-het-vuren afkondigden, heeft nu ook de Oekraïense regering gezegd met ingang van donderdag de wapens neer te leggen. Dat schrijft persbureau Reuters woensdag. De strijdende partijen willen vanaf 00.00 uur minstens zeven dagen de strijd neerleggen.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, die samen met zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault op bezoek is in Kiev, biedt de wapenstilstand een “sprankje hoop” in het nu al twee jaar durende conflict - dat al ruim 9.500 mensen het leven heeft gekost. Officieel was er sinds de Minsk-II-akkoorden anderhalf jaar geleden al een wapenstilstand van kracht. Beide zijden in het conflict hielden zich daar niet aan.

Lees ook: Hoezo wapenstilstand in Oost-Oekraïne?

Terugtrekking regeringstroepen

Volgende week onderhandelen de Oekraïense regering en de separatisten verder over de terugtrekking van regeringstroepen uit sommige gebieden in het oosten van het land. Rusland, Duitsland en Frankrijk bemiddelen bij deze gesprekken.

Dinsdag kondigde Aleksandr Zachartsjenko, leider van de rebellen in Donetsk, al een eenzijdige wapenstilstand af in het oosten van Oekraïne. Ook de opstandelingen in Loegansk sloten zich hierbij aan. In Oekraïne wordt al twee jaar lang gevochten door Oekraïense regeringstroepen en separatisten in het oosten van het land die door Rusland worden gesteund.