Strafrechtelijk onderzoek naar Trump Foundation

De openbare aanklager van New York heeft een onderzoek ingesteld naar een illegale politieke donatie van Trumps liefdadigheidsorganisatie.

Foto Molly Riley/AFP

De openbare aanklager van de staat New York, Eric Schneiderman, is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de Donald J. Trump Foundation, een liefdadigheidsorganisatie van de Republikeinse presidentskandidaat.

Belangrijkste aanleiding voor het onderzoek is een illegale donatie van 25.000 dollar van Trumps stichting aan een politieke steungroep voor de aanklager van de staat Florida, Pam Bondi, juist op het moment dat Bondi overwoog eveneens een strafrechtelijk onderzoek naar Trumps omstreden universiteit te beginnen. Dat onderzoek kwam er uiteindelijk niet.

Trump betaalde na publicaties in de pers dit jaar een boete van 2.500 dollar voor de donatie. Het gebruik van liefdadigheidsstichtingen voor politieke doeleinden is verboden. Bondi steunt Trump en heeft met hem op campagnepodia gestaan. Zij houdt vol dat de timing van de donatie toeval was.

Schneiderman, een Democraat, steunt Hillary Clinton en is ook de drijvende kracht achter de zaak die New York heeft aangespannen tegen de universiteit van Trump.

Trumps liefdadigheidsorganisatie ligt onder het vergrootglas sinds publicaties in vooral The Washington Post, waaruit bleek dat Trump al sinds 2008 geen eigen geld meer in de organisatie heeft gestoken. De Foundation distribueerde vooral giften van anderen. Ook was het liefdadige karakter van de doelen niet steeds duidelijk. Zo zou 20.000 dollar zijn besteed aan een levensgroot portret van Trump. Tenslotte zijn door de Trump Foundation gerapporteerde giften door de betrokkenen nooit ontvangen.

Dinsdag riepen de Democraten in het Huis van Afgevaardigden op tot een federaal strafrechtelijk onderzoek naar de Trump Foundation.

    • Maartje Somers