Polman: Britten hoeven geen haast te maken met Brexit

Unilever

Topman Paul Polman was geen voorstander van de Brexit, maar hij verwacht ook geen grote problemen voor het Unilever-concern.

Unilever verwacht geen grote nadelige gevolgen te ondervinden van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Maar het Brits-Nederlandse bedrijf achter merken als Dove, Calvé, Unox en Ola hoopt dat premier Theresa May nog even wacht met het begin van de Brexit-onderhandelingen.

Dat zegt topman Paul Polman in een interview met persbureau Bloomberg. „Onzekerheid helpt ons niet”, erkent Polman. Maar hij denkt dat het beter is als politici de tijd nemen om de gemoederen tot bedaren laten komen, voordat zij aan het onderhandelingsproces beginnen.

De renteverlaging die de Bank of England vorige maand doorvoerde, heeft volgens Polman de druk van de ketel gehaald. Die houdt de potentiële economische gevolgen van de schok die het Brexit-besluit heeft veroorzaakt binnen de perken, aldus de topman.

Polman geldt als een uitgesproken tegenstander van het Britse vertrek uit de EU. De bestuursvoorzitter benadrukte in de aanloop naar het Brexit-referendum eind juni dat het beter zou zijn voor iedereen als Groot-Brittannië bij de unie zou blijven.

Hoewel de Britten anders hebben beslist, houdt Polman vertrouwen in de toekomst. Waar het Brexit-debat volgens hem bepaald werd door politiek cynisme en populistische retoriek, bespeurt hij bij consumenten juist een voorkeur voor merken die zich ook sterk maken voor milieu en maatschappij.

Een merk als Ben & Jerry’s (ijs) profiteert daarvan, net als Dove (zeep). Die groeien zo’n 30 procent harder dan Unilever als geheel, aldus Polman. Het concern boekte vorig jaar 53 miljard euro omzet in 190 landen.

Beleggers hechten waarde aan de manier waarop bedrijven met duurzaamheid omgaan, zegt Polman. „Zij zien ook wat er kan gebeuren bij Volkwagen, waar in één klap 40 procent van de beurswaarde werd weggevaagd, of bij BP.” (Bloomberg, ANP)