Overheidsbegroting

ING: harde bezuinigingen fout

Foto ANP

De bezuinigingen van de afgelopen jaren hebben de economie onnodige schade toegebracht. Honderdduizenden Nederlanders hadden hun baan kunnen behouden, zonder dat de staatsschuld onhoudbaar was geworden, stelt bank ING in een woensdag gepubliceerd rapport.

Sinds 2010 is voor zo’n 40 miljard euro gesneden in de overheidsbegroting. „Nederland toonde meer daadkracht dan andere landen bij het beteugelen van de uitgaven”, aldus hoofdeconoom Marieke Blom van ING. „Maar terugkijkend weten we dat minder rigoureus snijden slimmer was geweest.” Door de harde bezuinigingen werd het leven van de gemiddelde Nederlander namelijk duurder, terwijl veel ambtenaren en werkenden in de zorg minder te besteden hadden of hun baan kwijtraakten. Ook de huizenmarkt kreeg een flinke tik door strengere hypotheekregels. Dat zorgde er bij elkaar voor dat het herstel achterbleef bij dat in andere landen. ANP)