OM uit nieuwe verdenkingen tegen Braziliaanse oud-president Lula

De rol van Lula in de corruptiezaak rond oliebedrijf Petrobras zou groter zijn dan eerder werd aangenomen.

Voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva, hoofdverdachte in het corruptieonderzoek operatie Wasstraat.
Voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva, hoofdverdachte in het corruptieonderzoek operatie Wasstraat. Foto Eraldo Peres/ AP

De Braziliaanse openbaar aanklagers hebben op woensdag nieuwe verdenkingen geuit tegen oud-president Lula da Silva in de zaak rond het corruptieschandaal bij staatsoliebedrijf Petrobras. Hij is volgens de aanklagers mogelijk het brein achter corrupte activiteiten, die als doel hadden zijn linkse arbeidspartij aan de macht te houden, zo meldt The New York Times. De aanklagers noemden Lula woensdag “de meester van” omkoping en fraude.

De aanklacht die eerder al formeel was ingediend tegen Lula is minder veelomvattend: hij wordt er samen met zijn vrouw van verdacht illegaal bijna 1 miljoen euro te hebben ontvangen voor de verbouwing van een luxueus penthouse in het vakantieresort Guaruja, in de deelstaat Sao Paulo. De verbouwing zou zijn betaald door een groot constructiebedrijf dat werkt op basis van opdrachten van de overheid. Lula ontkent dat hij de eigenaar is van dit penthouse en zegt dat de aanklacht politiek gemotiveerd is. Het geld dat Lulu zou hebben ontvangen steekt schril af tegen de bedragen die andere hoogwaardigheidsbekleders zouden hebben ontvangen.

Operatie Lava Jato

De beschuldigingen van woensdag gaan verder dan alleen de zaak rond het penthouse: Lula zou de man zijn achter illegale betalingen, smeergeld en campagnedonaties ter waarde van zo’n 23 miljoen euro. Constructiebedrijf OAS betaalde het bedrag voor opdrachten van oliegigant Petrobras. De zaak staat bekend onder de naam ‘operatie Lava Jato’ (Wasstraat). Ook twee hoge werknemers van OAS worden gehoord in het onderzoek.

Lula zou het geld niet in eigen zak hebben gestoken, maar het zou zijn doorgesluisd naar leidinggevenden bij Petrobras en regeringsfunctionarissen om de arbeidspartij aan de macht te houden.

Torpederen onderzoek

De voormalige president wordt ook verdacht van het torpederen van het corruptieonderzoek. Hij zou betrokken zijn geweest bij een mislukt plan dat moest voorkomen dat de toenmalige bestuursvoorzitter van Petrobras zou gaan praten. Lula zou hem hebben willen helpen het land te ontvluchten met een privévliegtuig, zo schreef NRC-correspondent Nina Jurna eerder:

Lees ook: Lula wacht proces, geen Spelen

Ongeveer honderd politici en zakenlieden werden opgepakt sinds de ontdekking van de grootschalige corruptie bij Petrobras in 2014. In totaal zou bijna 3 miljard euro zijn betaald aan het bedrijf.