Ook de discipelen van de rock blijven dromen

De belangrijkste taak van een popmuzikant is het bieden van troost, verkondigde songsmid Jan Rot ooit. Het ging hem specifiek om de zalvende werking van de muziek van Roy Orbison, maar zijn stelling gaat in hoge mate op voor het tiende album Here van Teenage Fanclub. Met hun doorbraakplaat Bandwagonesque was de Schotse rockgroep in 1991 een geduchte concurrent voor Nirvana. Discipelen op het altaar van The Byrds en Big Star waren en zijn het, die de hardere gitaarpartijen en de luchtigere onderdelen van hun teksten („She’s gonna get some records by the Status Quo / Oh yeah!”) inmiddels hebben ingeruild voor een serieuzere toon en een gelijkmatiger groepsgeluid. Here bevat troostrijke muziek waarin twaalf prachtige nummers lang wordt volgehouden dat je moet blijven dromen en liefhebben.