Onderhoud Gouden Koets geraamd op 1,2 miljoen euro

Het bedrag is gebaseerd op de kosten die eerder zijn gemaakt voor de restauratie van de Glazen Koets.

Een wiel van de Gouden Koets.
Een wiel van de Gouden Koets. Foto Bart Maat / ANP

De kosten van de restauratie van de Gouden Koets worden voorlopig geraamd op 1,2 miljoen euro. Dat maakte stalmeester Bert Wassenaar woensdagmiddag bekend, zo schrijft persbureau ANP.

Het bedrag is gebaseerd op de kosten die eerder zijn gemaakt voor de restauratie van de Glazen Koets. De Gouden Koets reed vorig jaar nog door Den Haag met Prinsjesdag, maar is daarna uit de roulatie gehaald voor groot onderhoud. Het rijtuig is uit elkaar gehaald en verschillende onderdelen waaronder de stoffering, het houtsnijwerk en de kast zijn afzonderlijk bestudeerd.

In de volgende fase worden offertes aangevraagd voor het herstelwerk, zo maakte Wassenaar bekend. De restauratie valt binnen de reguliere begroting van de Dienst van het Koninklijk Huis. Minister-president Mark Rutte wilde de Tweede Kamer eerder dit jaar niet vertellen hoeveel de opknapbeurt zou gaan kosten.

Beweeg met je muis over de bollen voor meer informatie.

Geschenk

Tijdens de restauratie zal de opgeknapte Glazen Koets worden gebruikt voor ceremoniële taken, zoals Prinsjesdag. De restauratie van het rijtuig kan jaren gaan duren.

Lees ook: Omstreden vanaf de eerste dag

De Gouden Koets is een geschenk van de inwoners van Amsterdam aan koningin Wilhelmina ter ere van haar inhuldiging in 1898. Op 7 februari 1901 werd de Gouden Koets voor het eerst gebruikt bij het huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik.