Nieuwe samenwerking Argentinië en Groot-Brittannië op Falklandeilanden

De landen hebben onder meer afgesproken de beperkingen van de olie- en gasindustrie op te heffen.

Politiemannen patrouilleren op de Falklandeilanden in 2013. Foto Marcos Brindicci / Reuters

Londen en Buenos Aires hebben ingestemd om de vluchten tussen de Falklandeilanden en Argentinië uit te breiden. Ook hebben de landen afgesproken de beperkingen van de olie- en gasindustrie op te heffen, zo schrijft persbureau Reuters.

De Falklands maken al 180 jaar deel uit van Groot-Brittannië. Echter, Argentinië claimt soevereiniteit over de eilanden in de Atlantische Oceaan, die het de Malvinas noemt. In april 1982 leidde dat tot de ‘Falklandoorlog’.

Volgens de Britse krant The Guardian laten de gemaakte afspraken zien dat Groot-Brittannië en Argentinië de diplomatieke banden aan het herstellen zijn. Dat komt volgens de krant onder meer door de in 2015 verkozen centrum-rechtse president Mauricio Macri van Argentinië.

Eerder deze week kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen bij elkaar in Buenos Aires. De laatste keer dat vanuit Groot-Brittannië een minister van Buitenlandse Zaken afreisde naar Argentinië was in 2009.

De Falklandoorlog

Bij de Falklandoorlog viel Argentinië de eilanden binnen, maar de Britten wisten de eilanden weer te heroveren. Bij de strijd kwamen 649 Argentijnen om en 258 Britten.

lees ook: De Falkland-oorlog in beeld en geluid

De spanningen tussen Argentinië en Groot-Brittannië over de Falklandeilanden liepen in 2012 weer op. Zo stuurde Groot-Brittannië één van haar meest geavanceerde oorlogsschepen naar de eilandengroep. De spanning van vier jaar geleden had te maken met de herdenking van de Falklandoorlog, in 2012 dertig jaar geleden.

    • Maarten Back