Niet Van Praag, maar Sloveen is nieuwe UEFA-voorzitter

De uitslag komt niet als verrassing: vooraf lieten veel voetbalbonden weten op Aleksander Ceferin te zullen stemmen.

Michael van Praag schudt de hand van Aleksander Ceferin op het UEFA-congres in Athene. Foto: Thanassis Stavrakis / AP

Niet Michael van Praag, maar de Sloveen Aleksander Ceferin is de nieuwe voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. Dat is woensdag bepaald door afgevaardigden van 55 Europese voetbalbonden op het UEFA-congres in Athene. De stemverhouding was 42 tegen 13 in het voordeel van de Sloveen.

De uitslag komt niet als verrassing: in de aanloop naar de stemming lieten bonden uit meerdere voetballanden, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Rusland en Turkije, doorschemeren de kandidaatstelling van Ceferin te zullen steunen. Alleen de Belgische en Engelse bonden spraken zich uit voor de 68-jarige Nederlander. Eerder deze maand trok de Spaanse vicevoorzitter van de UEFA, Angel Maria Villar, zich al terug als kandidaat.

Lees ook: Oude rocker Van Praag bleek kansloos

Van Praag werd in 2015 benoemd tot vicevoorzitter van de UEFA. Hij is er sinds 2009 bestuurslid.

Ceferin: de grote onbekende

Dat de 48-jarige Ceferin onbekend is in de voetbalwereld wordt gezien als zijn voornaamste voordeel. Na grote corruptiezaken bij zowel de UEFA als wereldvoetbalbond FIFA, lijkt de internationale voetbalwereld toe aan een breuk met de oude orde.

Ook rondom Ceferin bestaan echter twijfels: zo onthulde het Noorse blad Josimar vorig week dat de nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino mogelijk een dubieuze rol heeft gespeeld bij de verkiezing van Ceferin. Infantino zou de bonden via een tussenpersoon hebben proberen over te halen om op Ceferin te stemmen.

Volgens Josimar hebben de Scandinavische bonden via de tussenpersoon de organisatie van een EK voetbal in 2024 of 2028 toegezegd gekregen. Ook zou Zweden een vicepresident voor de UEFA mogen leveren als Ceferin verkozen zou worden.

Opvolger Platini

Ceferin volgt de Fransman Michel Platini op, die zelf ook het woord nam tijdens het congres. Platini werd door de UEFA geschorst en uit zijn functie gezet vanwege een dubieuze betaling van ongeveer 2 miljoen euro van de FIFA aan hem in 2011.

Tijdens het congres zei Platini geen last te hebben van zijn geweten en “niet de geringste fout” te hebben begaan:

“Ik bedankt iedereen die me de afgelopen maanden heeft gesteund. Ik voel geen rancune tegenover de mensen die dat niet hebben gedaan.”

    • Etienne Verschuren