Nederlander in Spanje gepakt met 14 ton hasj

Het is een van de grootste drugsvangsten van de Spaanse politie dit jaar.

De hasjvangst van de Spaanse politie. Meer dan veertienduizend kilo is in beslag genomen. Foto AFP

In Spanje is een Nederlandse man aangehouden terwijl hij bezig was met een smokkel van meer dan veertienduizend kilo hasj. Het is een van de grootste drugsvangsten van de Spaanse politie dit jaar. Volgens Spaanse media is ook een Bulgaarse man opgepakt.

De Nederlander en de Bulgaar werden aangehouden op een zeilboot voor de kust van de zuidoostelijke provincie Murcia. De operatie - waarbij de boot geënterd werd - vond in de nacht van zaterdag op zondag plaats. Bij de arrestatie werkte ook een vliegtuig mee van de Italiaanse politieorganisatie Guardia di Finanza, die de verdachte boot vanuit de lucht waarnam. De Guardia Civil vond 14.480 kilo hasj aan boord. Ook werden twee satelliettelefoons, twee computers en een mobiele telefoon in beslag genomen.

Vanwege bootvluchtelingen worden de Spaanse wateren extra in de gaten gehouden. De Spaanse autoriteiten hebben daarvoor Operatie Índalo opgezet. Tot dusverre zijn onder de vlag van deze operatie 2200 bootvluchtelingen gered. Ook zijn 33 drugssmokkelaars aangehouden en is 37,7 ton hasj in beslag genomen, inclusief de vondst van zondag.

De boot werd gevonden voor de kust van de provincie Murcia.

    • Guus Ritzen