Man aangehouden voor vuurwerkbom bij huis gezin

De aanval van eind 2015 was vermoedelijk racistisch van aard. Er raakte niemand gewond.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Koen van Weel / ANP

De politie heeft een verdachte aangehouden voor de vernieling van een huis in Pannerden, heeft de politie woensdag bekendgemaakt. De woning werd half december getroffen door een zware vuurwerkbom. Bij het huis werden brieven gevonden “met een racistisch karakter”.

De verdachte is een 21-jarige man uit het Gelderse dorp. Hij werd dinsdag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de ontploffing. De politie kwam hem op het spoor na sporenonderzoek, buurtonderzoek en een getuigenoproep.

Het vuurwerk explodeerde rond 23.00 uur. De bewoners lagen op dat moment in bed. Door de knal sneuvelde een ruit en raakte de carport bij het huis zwaar beschadigd.

In december meldde de politie aan Omroep Gelderland dat de bewoners afkomstig zijn uit het buitenland. Het gezin woonde er al vier jaar zonder problemen, meldde de regionale omroep. Op beelden was te zien dat op de pamfletten een foto van Geert Wilders stond, met daaronder de tekst “Blank is beter, eigen volk eerst! Allochtonen moeten weg hier! Dit is pas het begin!”

De politie wil woensdag de afkomst van het gezin, noch de inhoud van de racistische uitingen op de pamfletten bevestigen omdat het onderzoek nog loopt.