Opinie

    • Sjoerd de Jong

Lezer Schrijft: waarom blijf ik advertenties zien?

Ook abonnees krijgen op nrc.nl reclame te zien. Maar sommige video’s weer niet.

Sinds enige tijd ben ik NRC-abonnee. Ik lees voornamelijk online mijn berichten en op zaterdag lees ik de krant op papier. NRC heeft hier een mooie vorm voor gevonden. 13 euro per maand en ik kan overal bij, onbeperkt. Modern en flexibel. Prima.
Alleen, op de site nrc.nl krijg ik minimaal drie advertenties op een pagina te zien. Met vooral een grote banner boven aan de pagina die hinderlijk is. Op een pagina waar ik zelf al voor moet betalen wens ik geen extra uitingen te zien die om geld vragen. Vooral niet als die het gemak van lezen verminderen. Daarom heb ik adblock aanstaan.
Wie schetst mijn verbazing dat het inmiddels zo ver gaat dat ik bepaalde inhoud niet meer kan zien, zoals video’s, omdat ik advertenties blokkeer. Zoals bij dit bericht over de Champions League-wedstrijd tussen PSV en Atlético Madrid.
Ben ik onredelijk? Als ik uitlog en dezelfde site bekijk zie ik evenveel advertenties, gemiddeld drie. Ik zou verwachten dat er een onderscheid gemaakt wordt voor abonnees.

Pieter Willem Kamstra
Amersfoort

De Web-redactie antwoordt: NRC Media zelf geeft bezoekers van de site die een adblocker gebruiken momenteel gewoon toegang tot artikelen. Maar van video’s die in een stuk worden geplaatst, berust het auteursrecht niet altijd bij NRC Media. Hier gaat het om een video van SBS/Sanoma, dat de rechten bezit van het Champions League voetbal. Blijkbaar wordt toegang geweigerd aan mensen die een adblocker gebruiken. Daar heeft NRC dan geen invloed op; zulke video’s kunnen bijvoorbeeld ook van de site verdwijnen wanneer de copyrighthouder ze off line haalt.
Wat de algemene vraag betreft: inderdaad, ook ingelogde online abonnees krijgen advertenties te zien (dat is overigens voor abonnees van de papieren krant natuurlijk ook zo). NRC Media maakt echter wel een onderscheid tussen ‘gewone’ en betalende bezoekers: de laatsten worden met minder advertenties geconfronteerd dan de eersten, met name advertenties die als opdringerig kunnen worden ervaren. In het algemeen geldt voor alle advertenties op de site dat ze geen geluid mogen maken, niet de content mogen bedekken, en niet op NRC mogen lijken.

    • Sjoerd de Jong