Koninklijke status voor luchthaven Schiphol

De Koninklijke titel werd overhandigd vlak voor het eeuwfeest van de luchthaven. In het nieuwe logo is een kroontje verwerkt.

De tentoonstelling 100 jaar Schiphol- klaar voor vertrek in het Amsterdam Museum. Foto Piroschka van de Wouw/ ANP

Schiphol mag zich van Koning Willem-Alexander voortaan Koninklijk noemen. De luchthaven, die volgende week het eeuwfeest viert, ontving het predicaat op woensdag uit handen van Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland.

Twitter avatar Schiphol Schiphol Crowning glory! From today Schiphol Group is officially Royal! #schiphol100years https://t.co/FrB9F6DPHP

‘Bekroning van 100 jaar verbinding’

Volgens Jos Nijhuis, directeur van de Schiphol Group, vormt de Koninklijke titel een bekroning van honderd jaar verbinding van Nederland met de rest van de wereld.

“Nederlandse pioniers maakten Schiphol groot. Pioniers met lef en visie die geloofden in vernieuwing en vooruitgang. En de komende 100 jaar gaan we daar mee door, mét Koninklijke allure”.

Na de ceremonie onthulde Nijhuis het nieuwe logo met daarin een gouden kroontje. Schiphol Group mag zich in het vervolg Royal Schiphol Group noemen. Met deze naamswijziging is het verzoek van een aantal oud-voetballers om de luchthaven te vernoemen naar voetballegende Johan Cruijff van de baan.

Hoe onberispelijk zijn de Koninklijke bedrijven?

Het predicaat Koninklijk is een gunst die de Koning op verzoek kan verlenen aan een bedrijf, organisatie, vereniging en stichting. Daarvoor moeten de bedrijven wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het bedrijf of de organisatie moet honderd jaar bestaan en van landelijke betekenis zijn. Verder moet het een goede financiële reputatie hebben.

Lees ook: Doen de koninklijke bedrijven hun titel wel eer aan?

Bekende ondernemingen met een Koninklijke titel zijn Shell, Phillips, Ahold, KPN en BAM. Ook Imtech mocht zich Koninklijk noemen, maar dit ooit zo succesvolle installatiebedrijf ging failliet na fraude en boekhoudschandalen in Polen en Duitsland.

    • Huib de Zeeuw