Kamer gaat jaarlijks kijken naar gaswinning Groningen

Aanvankelijk wilde minister Kamp pas na twee jaar kijken of de gaswinning verder zou kunnen worden teruggedraaid.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD), tijdens het debat in de Tweede Kamer woensdagmiddag. Foto ANP

Minister Kamp van Economische Zaken (VVD) is bereid elk jaar met de Tweede Kamer te kijken of het gaswinningsniveau in Groningen verder naar beneden kan worden bijgesteld. Dat zei Kamp woensdagmiddag bij een debat met de Kamer.

Aanvankelijk wilde Kamp pas na twee jaar kijken of de gaswinning in Groningen verder zou kunnen worden teruggedraaid. Daar kwam hij woensdag op terug. Daarmee komt hij tegemoet aan de wens van Jan Vos van coalitiepartner PvdA.

Maximaal 24 miljard kuub

De partij kreeg steun van de SP, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Samen zijn die partijen goed voor een ruime Kamermeerderheid. Kamp wees de Kamer erop dat de mogelijkheid het gaswinningsniveau jaarlijks naar beneden bij te stellen al is opgenomen in de gewijzigde Mijnbouwwet, die door de Tweede Kamer is aangenomen. De Eerste Kamer stemt hier nog over.

Kamp hield woensdag wel vast aan het kabinetsbesluit van eind juni om de komende vijf jaar maximaal 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem te halen. Dit was besloten om het aantal aardbevingen te verminderen. Oppositiepartijen willen dat er nog minder gewonnen wordt, maar daar ging Kamp niet in mee.

    • Guus Ritzen