Minderjarigen blijven drinken ondanks leeftijdsgrens

Eén op de vier minderjarigen die drinkt, koopt wel eens zelf zijn of haar alcohol,

Foto: Koen Suyk / ANP

Veel jongeren onder de achttien drinken nog geregeld alcohol, ondanks de verhoging van de minimumleeftijd voor alcoholische drank. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut, dat jongeren van 16 tot 18 ondervroeg in opdracht van het ministerie van VWS.

Per opleidingsniveau verschilt het alcoholgebruik: van de 17-jarige hbo’ers heeft 80 procent in de afgelopen maand nog alcohol gedronken - een flink verschil met hun leeftijdsgenoten op het mbo (61 procent) en het voortgezet onderwijs (65 procent).

Minimumleeftijd

De leeftijdsgrens voor het kopen en verkopen van alcohol, die in 2015 werd verhoogd van 16 naar 18 jaar, is voor jongeren geen belemmering om alcohol te kopen. Bijna vier op de tien 16-jarigen en bijna de helft van de 17-jarigen die drinkt koopt wel eens alcohol. Onder 18-jarigen is dat bijna 90 procent.

Het instituut noemt met name het aantal jongeren dat aan “binge-drinken” doet ontzettend hoog. Ruim een kwart van de drinkende 17-jarigen drinkt meer dan tien glazen alcohol in het weekend.

Roken, blowen en ecstacy

Ook onderzocht het Trimbos-Instituut het rookgedrag van jongeren. Bijna één op de vijf studenten tussen de 16 en 18 rookt dagelijks; gemiddeld zo’n 7 sigaretten per dag. Drie op de tien jongeren hebben ooit cannabis gebruikt - één op de acht deed dat de afgelopen maand nog. Het valt de onderzoekers verder op dat het aantal jongens dat wel eens een joint rookt, twee keer zo hoog is als het aantal meisjes.

Als het op harddrugs aankomt, is ecstacy het populairste middel onder jongeren. Onder studenten van 16 t/m 18 jaar op het MBO en HBO de meest gebruikte
harddrug. Van hen heeft 9 procent ooit ecstasy gebruikt; 3 procent heeft dit de afgelopen maand nog gedaan.