Islamitische voornaam? Niet Frans genoeg

Controverse In Frankrijk is opnieuw verontwaardiging ontstaan over opiniemaker Éric Zemmour, die zegt dat wie zijn kind geen Franse voornaam geeft “zich niet losmaakt van de islam”.

Foto: Etienne Laurent / EPA

Wie in Frankrijk zijn kind geen Franse voornaam geeft, „weigert zich aan te passen aan de geschiedenis van Frankrijk”. De populaire Franse opiniemaker Éric Zemmour maakte dat punt eerder in zijn bestseller Le suïcide français (400.000 exemplaren verkocht) en heeft dat nu uitgewerkt in een nieuw boek over het presidentschap van François Hollande met als ondertitel ‘kronieken over de oorlog van beschavingen’.

Hij betreurt het dat in 1993 een napoleontische wet is ingetrokken die volgens hem (en historici bestrijden dat) christelijke voornamen verplicht stelde. Want, vindt hij, „wie zijn kind een voornaam geeft die niet Frans is, maakt zich niet los van de islam. Dan wil je de islamitische identiteit in Frankrijk voortzetten”, zei hij op nieuwszender LCI.

De opmerkingen van de columnist van Le Figaro wekten verontwaardiging. Want gevraagd of bekende Fransen als politica Rachida Dati, voetballer Zinedine Zidane, komiek Jamel Debbouze of acteur Omar Sy „minder Frans dan u” zijn, antwoordde hij bij LCI bevestigend. „Juridisch-politiek zijn ze even Frans als ik. (…) Maar sociaal, hoe ze onthaald worden door het volk dat hier 1.000 jaar is, ja, dan zijn ze minder Frans.” Dat oud-minister Dati haar dochter Zohra noemde is voor Zemmour dus „schandalig”.

De politica reageerde woest. Zemmour „moet zich laten behandelen”, zei ze.

„Is het schandalig een van je kinderen de voornaam te geven van je moeder? Ik adoreerde mijn te vroeg overleden mama, ik heb een dochtertje dat ik naar haar vernoemd heb. Zoals miljoenen Fransen doen.”