Hulpkonvooien staan stil bij Aleppo ondanks wapenstilstand

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten is er in de eerste 48 uur van de wapenstilstand geen één burger om het leven gekomen.

Beeld van de Syrische stad Aleppo. Twee hulpkonvooien die op weg waren naar de stad, staan stil in een strook Syrisch niemandsland. Foto AP

Twee hulpkonvooien beladen met voedsel voor de inwoners van Aleppo staan sinds woensdagochtend stil op een strook niemandsland in Syrië. De trucks - zo’n veertig in totaal - kunnen niet verder omdat zowel de Syrische regering als de opstandige rebellen willen bepalen wie welke hulp naar de stad brengt, schrijft Reuters.

Dat de konvooien niet verder kunnen, is saillant. Een van de hoofddoelen van de wapenstilstand die de Verenigde Staten en Rusland vrijdag voor Syrië aankondigden was juist dat er hulp geboden kon worden aan burgers in belegerde gebieden. De wapenstilstand - die zeven dagen zal duren - ging maandag om 19.00 uur lokale tijd van start. Volgens de Verenigde Naties staan er nog eens twintig vrachtauto’s aan de Turks-Syrische grens te wachten.

Langer dan gehoopt

“Het duurt langer dan we gehoopt hadden”, zei de woordvoerder van de afdeling van de Verenigde Naties die humanitaire hulp coördineert tegen Reuters. De konvooien die bestemd zijn voor Aleppo moeten langs meerdere checkpoints, die door zowel leger- als rebellenstrijdkrachten beheerd worden. Er is veel onzekerheid over het feit of ze veilig langs deze punten kunnen.

De groepen vrachtwagens staat stil op een afstand van veertig kilometer ten westen van Aleppo. In de stad zitten duizenden hongerige bewoners klem in de strijd tussen het Syrische leger en rebelleneenheden.

Derde dag wapenstilstand

Woensdag is de derde dag van de wapenstilstand. Vooralsnog is het geweld tussen de Syrische regering en haar tegenstanders flink afgenomen, meldt Reuters. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten is er in de eerste 48 uur geen één burger om het leven gekomen. Een soortgelijk staakt-het-vuren werd in februari na een paar dagen onderbroken nadat beide partijen geleidelijk aan weer met schieten begonnen.

In de dagen voordat het vredesakkoord maandag in ging waren er meerdere bombardementen in Syrië. Meer dan de honderd doden vielen bij luchtaanvallen in de Noord-Syrische provincies Aleppo en Idlib. Terreurbewegingen Islamitische Staat en Jabhat Fata al-Sham - voorheen Al-Nusra - zijn uitgesloten van het vredesakkoord.

De Turkse plaats Cilvegozu, waar de trucks de grens overstaken.

    • Guus Ritzen