Horeca

Antirookorganisatie verliest zaak om verbod op rookruimten

Rookruimten in de horeca hoeven voorlopig niet verboden te worden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. Antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) probeerde via de rechter een verbod af te dwingen. CAN gaat tegen de uitspraak in beroep.

CAN is van mening dat de overheid rookruimtes zou moeten verbieden op basis van het WHO-Kaderverdrag, waarmee Nederland zich verplicht heeft „effectieve maatregelen” te treffen om mensen te beschermen tegen tabaksrook op de werkplek en in publiek toegankelijke ruimtes. CAN is van mening dat de overheid zich niet aan die afspraak houdt door voor rookruimtes een uitzondering te maken. De rechter oordeelde echter dat het verdrag niet concreet en nauwkeurig genoeg is om een verbod daarop af te dwingen.

„De overheid zendt twee signalen uit”, zegt voorzitter Tom Voeten van Clean Air Nederland. „We willen roken ontmoedigen en willen niet dat dat er in de horeca gerookt wordt. Maar anderzijds zijn rookruimtes wel toegestaan.”

Bij de zaak tegen het gedoogbeleid voor kleine zaken, beriep CAN zich op hetzelfde artikel. Die zaak won CAN uiteindelijk bij de Hoge Raad. Hoewel de rechtbank vindt dat die twee zaken niet vergelijkbaar zijn, denkt CAN ook nu in hoger beroep gelijk te krijgen. (NRC)

    • Freek Schravesande