Hollywood vraagt aandacht voor lot van vluchtelingen met film

Samen met andere Holywoodsterren als Keira Knightley, Stanley Tucci en Chiwetel Ejiofor heeft Cate Blanchett, VN Goodwill Commisaris voor vluchtelingen, een film opgenomen voor vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De film is op Facebook geplaatst als onderdeel van de #With Refugees-campagne van de UNHCR

De Hollywoodsterren dragen een gedicht voor over ervaringen van vluchtelingen. Sinds maandag staat de film op Facebook om aandacht te vragen voor het lot van vluchtelingen, met aan het eind de oproep: ‘We stand with refugees, stand with us’.

De film begint met beelden van een bombarderende helicopter en de openingszin: „Als jij je huis moet ontvluchten, wat zou jij dan meenemen?” Dan volgt een snelle opeenvolging van spullen die bij vluchtelingen door het hoofd schieten bij hun vlucht, die de acteurs en actrices - waaronder ook Kit Harington, Peter Capaldi en Jesse Eisenberg - indringend, kort achter elkaar opsommen. Tussendoor citeren ze korte herinneringen van vluchtelingen van hun vlucht.

Het is het gedicht ‘What they took with them’ van Jenifer Toksvig, die de getuigenissen van vluchtelingen heeft gebruikt om haar tekst te schrijven. “Zodra ik Jenifer Toksvig’s gedicht had gelezen, en zeker toen ik deelnam in een vroege voordracht ervan, werd ik geraakt door zijn immense kracht”, zegt Cate Blanchett in een verklaring van UNHCR. “Het ritme en de woorden van het gedicht geven de paniek, chaos en angst weer als je plots gedwongen wordt om je huis te verlaten, zo snel mogelijk het kleine beetje spullen bij elkaar graaiend dat je mee kunt dragen om te vluchten voor je veiligheid.”

De film is op Facebook geplaatst als onderdeel van de #With Refugees-campagne van de UNHCR om zoveel mogelijk mensen een petitie te laten ondertekenen die regeringen vraagt ervoor te zorgen dat alle vluchtelingkinderen naar school kunnen en alle vluchtelingen een veilige plek hebben om te wonen en mogen werken en bijdragen aan de locale gemeenschap die ze opvangt. Op 16 september zal die petitie worden aangeboden aan de secretaris-generaal en de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN.

    • Daan van Lent