‘Hartstochtelijk filantroop’ Donald Trump gaf bijna niets

Een jonge Amerikaanse journalist inventariseerde de giften van Trump en kwam tot een verrassende conclusie.

Foto: Scott Audette/Reuters

„Tientallen miljoenen dollars” heeft Donald Trump de laatste jaren aan goede doelen gegeven, zei de Republikeinse presidentskandidaat zelf.

„Ik ben een hartstochtelijk filantroop.”

In januari, op campagne in Iowa, beloofde Trump 6 miljoen dollar aan organisaties voor veteranen. David Fahrenthold, een jonge journalist van The Washington Post, was erbij. Hij besloot die avond precies uit te zoeken hoeveel geld Trump weggeeft, en aan wie. Fahrenthold:

„Ik zou er een paar dagen mee bezig zijn, schatte ik.”

Acht maanden later is Fahrenthold nog niet klaar. Maar zijn onderzoek heeft al veel aan het licht gebracht. Hij belde 326 goede doelen die, soms vaag, banden met Trump hebben. Hij nummerde die doelen, en noteerde alles in een schrift. Screenshots plaatst hij elke dag op Twitter, en hij roept zijn 40.000 volgers op mee te zoeken. Zijn frustrerende gang langs honderden goede doelen veranderde zo in een running gag op sociale media.

Wat hij vond: een gift van tussen de 5.000 en 10.000 dollar in 2009 aan PAL, een jeugdproject van de New Yorkse politie. Dat was het? Fahrenthold schatert. Ja, dat was het.

Lees ook: Hillary Clinton geeft in rampzalig weekend drie cadeaus aan Donald Trump

Miljonairs kopen meestal gemak, zegt Fahrenthold. „Als je rijk bent als Trump, en bekend wilt staan als filantroop, is het makkelijk even een cheque uit te schrijven. Trump begeeft zich in kringen waar geld geven aan goede doelen de norm is.” Maar het raadselachtige aan Trump, zegt Fahrenthold, is dat het andersom werkt:

„Hij geeft niets, en doet daar enorm veel moeite voor.”

Geen personeel

Sinds 1987 heeft Trump een stichting, de Donald J. Trump Foundation. Oppervlakkig gezien lijkt de stichting op de veel bekritiseerde stichting van Bill, Hillary en Chelsea Clinton. Maar er zijn grote verschillen. De Clintons zamelden honderden miljoenen in, en hebben 2.000 mensen in dienst. Trumps stichting bezit 1,3 miljoen dollar, ontdekte Fahrenthold. Er is geen personeel, behalve Trump zelf en drie kinderen. Fahrenthold:

„Het interessante is bovendien dat Trump geen eigen geld inlegt. Hij krijgt donaties van bevriende zakenlieden, en herverdeelt die via de stichting. Hij geeft dus geld van anderen weg.”

Trump overtrad in elk geval één keer de wet: hij gaf via de stichting geld aan Pam Bondi, een Republikeinse politicus in Florida. Dat gebeurde toen Bondi overwoog Trumps omstreden Trump University te onderzoeken op onregelmatigheden.

En verder: Melania Trump kocht voor 20.000 dollar een schilderij van Donald Trump op ware grootte, dat een sneltekenaar had gemaakt op een veiling. Dat geld kwam van de stichting. Trump kocht voor 12.000 dollar een helm van American-football-ster Tim Tebow, ook met geld van de stichting.

Eenmaal dacht David Fahrenthold beet te hebben. Donald Trump had een onbekend bedrag gedoneerd aan een kankercentrum in Buffalo. Toen hij de zaak nabelde, bleek dat het om Donald L. Trump ging, een bijna-naamgenoot van de miljardair.

De openbaar aanklager van New York heeft naar aanleiding van het onderzoek van David Fahrenthold een eigen onderzoek naar de stichting aangekondigd. Trump zelf weigert inzage te geven, maar zijn woordvoerder zegt dat Fahrentholds verhalen niet kloppen.

    • Guus Valk