Gouden Koets Kosten van restauratie geraamd op 1,2 miljoen euro

Foto’s Maarten Hartman en Bart Maat/ANP

De kosten van de restauratie van de Gouden Koets worden voorlopig geraamd op 1,2 miljoen euro, zo werd woensdag bekend. Het bedrag is gebaseerd op de kosten die eerder zijn gemaakt voor de restauratie van de Glazen Koets. De Gouden Koets reed vorig jaar nog door Den Haag met Prinsjesdag, maar is daarna uit de roulatie gehaald voor groot onderhoud. Het rijtuig is uit elkaar gehaald en onderdelen, zoals de stoffering, het houtsnijwerk en de kast zijn afzonderlijk bestudeerd. Hoe lang de restauratie gaat duren is nog niet bekend; maar een indicatie geeft de restauratie van de Glazen Koets, die zeven jaar duurde. De restauratie valt binnen de reguliere begroting van de Dienst van het Koninklijk Huis. Premier Rutte wilde de Tweede Kamer eerder dit jaar niet vertellen hoeveel de opknapbeurt zou gaan kosten. (ANP/NRC)