Nieuw vaccin beschermt ouderen tegen pijnlijke gordelroosinfectie

Het nieuwe vaccin beschermt ouderen goed en langdurig tegen de infectieziekte die veroorzaakt wordt door het varicella-zostervirus.

Koen Suyk/ANP

Een nieuw vaccin tegen gordelroos beschermt ouderen goed en langdurig tegen de infectieziekte die veroorzaakt wordt door het varicella-zostervirus. Ook de intense zenuwpijn die ermee gepaard gaat wordt hierdoor effectief voorkomen. Dat blijkt uit een nieuwe internationale studie gepubliceerd in het medische blad The NEJM. Het onderzoek met bijna veertienduizend vrijwilligers van boven de 70 is betaald en grotendeels uitgevoerd door de fabrikant van het vaccin, GlaxoSmithKline (GSK).

Het nieuwe vaccin van GSK biedt een veel betere bescherming (90 procent) dan het bestaande Zostavax, een verzwakt virusvaccin van Sanofi Aventis, óók bij mensen van 70 jaar en ouder. Juist die groep is extra vatbaar voor gordelroos. De ziekte leidt tot een infectie van de huid en zenuwen, die vaak begint met jeuk en rode vlekken, maar die vervolgens erg pijnlijk kan worden. Meestal gaat de ziekte vanzelf weer over. Bij kleine kinderen veroorzaakt het varicella-zostervirus de waterpokken.

Het vaccin van GSK is gebaseerd op een biotechnologisch nagemaakt viruseiwit. Dit vaccin moet twee maal achtereen gegeven worden. Deelnemers aan de studie klaagden soms wel over pijn op de injectieplaats, vermoeidheid en spierpijn. Slechts een handvol vond dat reden om de tweede prik te weigeren.

    • Sander Voormolen