Fred Teeven keert niet terug in Tweede Kamer

Oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie vindt het na elf jaar in de landelijke politiek mooi geweest.

Foto ANP / Valerie Kuypers

VVD’er Fred Teeven keert na de verkiezingen van volgend jaar niet terug in de Tweede Kamer. Hij heeft besloten om zich niet herkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen, zo maakte hij woensdagochtend bekend.

Teeven zegt in een verklaring over zijn besluit:

“Ik ben nu elf jaar actief geweest in de landelijke politiek. Ruim zes jaar als Kamerlid en ruim vier jaar als staatssecretaris. Dat was een mooie tijd.”

Teeven zei eind mei tegen NRC dat hij zich wel opnieuw had aangemeld voor de kandidatenlijst, maar dat hij de tijd tot de verkiezingen nog wel lang vond. Hij liet zijn echte besluit “nog even boven de markt hangen”.

Prominente en omstreden VVD’er

Teeven was de afgelopen jaren een van de bekendste gezichten van de VVD. Hij begon zijn politieke carrière, na te hebben gewerkt als officier van justitie, bij Leefbaar Nederland. Voor die partij was hij lijsttrekker in 2002 en zat hij een aantal maanden in de Tweede Kamer. Na zijn vertrek daar keerde hij terug bij het OM, om een paar jaar later kandidaat te worden voor de VVD. Hij kwam in 2006 voor de liberalen in de Tweede Kamer en voerde vooral het woord over justitiebeleid. In 2010 werd hij staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, een post die hij gedurende bijna vijf jaar in de kabinetten Rutte-I en Rutte-II zou bekleden.

In maart 2015 moest Teeven aftreden vanwege de zoektocht naar het verdwenen bonnetje van de ‘Teevendeal’, de omstreden schikking die Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met drugscrimineel Cees H. Hoewel uit een onderzoek dat minister Opstelten liet doen zou blijken dat het betalingsbewijs onvindbaar was, dook het later via Nieuwsuur toch op. Zowel Opstelten als Teeven besloot op te stappen.

Na zijn aftreden als staatssecretaris keerde Teeven terug in de Tweede Kamer, waar hij sindsdien het woord voerde onder meer defensie en buitenlandse handel.

    • Pim van den Dool