Clubs zeggen vertrouwen op in commissarissen KNVB

De voetbalbond heeft de voorgenomen benoeming van Gijs de Jong als directeur betaald voetbal opgeschort.

Bert van Oostveen, Michael van Praag en Gijs de Jong (rechts) van de KNVB op de tribune voorafgaand aan de oefeninterland Nederland - Griekenland in het Philips Stadion. Foto Koen van Weel/ ANP

Een ruime meerderheid van de eredivisieclubs heeft het vertrouwen opgezegd in de raad van commissarissen (rvc) van de KNVB. Dat bleek woensdag tijdens een informeel overleg tussen de clubs en de rvc. Dat meldt de voetbalbond.

Aanleiding voor de bijeenkomst was het plotselinge afscheid van Bert van Oostveen, bestuursvoorzitter en directeur betaald voetbal en het voornemen om Gijs de Jong als zijn opvolger aan te stellen. De rvc van de KNVB, verantwoordelijk voor de aanstelling van de bestuursvoorzitter, heeft op verzoek van de clubs de benoeming van De Jong opgeschort.

De rvc van de KNVB bestaat uit voorzitter Johan Lonkhorst en commissarissen: Simon Kelder, Henk Kivits, Johan de Kock en Ger Vermeulen.

‘Draagvlak is belangrijk’

In een reactie laat Jean-Paul Decossaux, commercieel directeur, weten dat draagvlak bij de clubs belangrijk is voor de KNVB.

“We vinden het daarom ook niet meer dan logisch dat we ons met de commissarissen beraden op de ontstane situatie. Daarbij willen we nadrukkelijk de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie en de sectie amateurvoetbal betrekken. Het gaat immers om onze gezamenlijke toekomst. Ondertussen blijven we ons onverminderd inzetten voor een meer transparante en verbindende KNVB.”

De Jong werkzaam als operationeel directeur en competitiemanager

Van Oostveen maakte eind augustus bekend dat hij na zes jaar stopt als directeur betaald voetbal van de KNVB. Hij blijft nog wel werkzaam als secretaris-generaal en toernooidirecteur voor het EK vrouwen 2017. Tijdens een persconferentie over zijn afscheid liet Van Oostveen weten dat hij “niet meer de energie had om tegen de stroom in te zwemmen.”

Dat lag vooral aan de enorme kritiek die hij kreeg na een constructie waarin Guus Hiddink werd aangesteld als bondscoach en assistent Danny Blind het na twee jaar mocht overnemen, zo schreef sport-redacteur Bart Hinke.

“Hoewel de aanstelling van de bondscoach in zijn woorden “maar drie procent van zijn tijd” kostte, vormde de onfortuinlijke en onsuccesvolle keuze voor Hiddink en diens opvolger Blind – die het bondscoachschap in 2016 in het vooruitzicht gesteld kreeg – het begin van het einde van zijn bestuursleven bij de KNVB”.

Als opvolger wilde de commissarissen Gijs de Jong aanstellen. Hij werkt als operationeel directeur en competitiemanager bij de voetbalbond.

Chaos bij de KNVB

De problemen bij de KNVB gaan verder dan alleen de opvolging van Van Oostveen. Het technisch team rond bondscoach Blind is verre van compleet. Gelauwerde trainer Dick Advocaat kon een aanbieding van Fenerbahçe niet weerstaan en vertrok al na drie maanden. Ook de andere assistent, Marco van Basten, vertrekt bij de KNVB.

Verder ligt de net aangestelde technisch directeur Hans van Breukelen binnen mum van tijd onder vuur. Hij besloot om de, bij bondscoach Blind en de spelers, geliefde teammanager Hans Jorritsma te ontslaan en een zeer ongelukkig sollicatiegesprek te voeren met Ruud Gullit voor de functie van assistent-bondscoach. Gullit bedankte.

Lees ook: Wat moet de KNVB nu gaan doen?

Daarnaast hekelen eredivisieclubs het ondoorzichtige besluit rondom FC Twente. De licentiecommissie van de voetbalbond wilde de voetbalclub uit Enschede als straf voor het financiële wanbeleid straffen met degradatie naar de Jupiler League. De beroepscommissie van de bond besloot uiteindelijk dat Twente wel actief mocht blijven in de eredivisie.

    • Huib de Zeeuw