Eén gewonde bij brand azc Luttelgeest

Rond 03.00 uur kreeg de brandweer melding van de brand. De toestand van het slachtoffer is nog niet bekend.

Het terrein van het asielzoekerscentrum in Luttelgeest. Foto: ANP

Bij een brand in een asielzoekerscentrum in Luttelgeest is in de nacht van dinsdag op woensdag één gewonde gevallen. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis, over de ernst van de verwondingen is nog niets bekendgemaakt.

Rond 03.00 uur kreeg de brandweer melding van de brand, zo laat de brandweer weten. De brand brak uit in een geschakelde woning. Op dat moment was nog niet duidelijk of er nog mensen binnen waren. Daarom werden er ook ambulances ingezet:

“In eerste instantie werd uitgerukt met twee brandweerauto’s. Omdat het vermoeden bestond dat er mensen in de woning waren, werd opgeschaald naar grote brand. Bij aankomst werden echter geen mensen in het pand aangetroffen. De gewonde is bij het verlaten van de woning gewond geraakt.”

De brandweer heeft om 04.00 uur het sein brand meester gegeven. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De politie is een onderzoek gestart naar de toedracht. In het azc in Luttelgeest worden ongeveer duizend mensen opgevangen.

Het azc in Luttelgeest in de Noordoostpolder. De tekst loopt door na de kaart:

Eerder in het nieuws

De azc in Luttelgeest kwam begin dit jaar in het nieuws toen op 28 januari media werden weggestuurd bij de informatiesessie over de komst van het azc. Burgemeester Aucke van der Werff liet weten dat er, in tegenstelling tot de berichten in de media, geen noodbevel was afgekondigd.

Volgens de burgemeester was er sprake van miscommunicatie: het ging om een concepttekst van een noodbevel dat niet officieel was afgekondigd, zo zei hij. De tekst werd op de site van de Noordoostpolder gepubliceerd. Daarin werd onder meer een mediaverbod afgekondigd, waarop dienstdoende agenten aanwezige (lokale) media wegstuurden. Dat noemt Van der Werf nu een fout van de politie.

    • Etienne Verschuren