Duitse Bayer pleegt historische overname met aankoop Monsanto

Megafusie

Bayer koopt voor 59 miljard euro Monsanto uit de VS. Het wordt de grootste fabrikant van (landbouw)chemicaliën en zaden ter wereld.

Het Duitse chemieconcern Bayer neemt de Amerikaanse producent van landbouwchemicaliën en zaadveredelingstechnieken Monsanto over voor 66 miljard dollar (59 miljard euro). Dat maakten beide bedrijven woensdagmiddag bekend.

Met deze fusie ontstaat de grootste producent van zaden en landbouwchemicaliën ter wereld. Het is de grootste buitenlandse aankoop van een Duits bedrijf ooit. De overname zat er al enige tijd aan te komen: in mei deed Bayer een bod van 62 miljard dollar op Monsanto, dat daar niet mee akkoord ging. Bayer heeft zijn bod daarna nog drie keer verhoogd.

De hoogte van de overnamesom is te vergelijken met bijna anderhalf maal de waarde van het Heineken-concern. De overname haalt niet de toptien grootste overnames ooit. Zo nam Vodafone in 1999 de Duitse telecomgroep Mannesmann over voor 200 miljard dollar. ABN Amro werd in 2007 voor 72 miljard euro door een buitenlands bankentrio gekocht.

Mededingingsautoriteiten

Onderdeel van de overeengekomen deal is dat de Duitsers een bedrag van 2 miljard dollar betalen aan Monsanto mocht de fusie niet doorgaan, bijvoorbeeld door bezwaren van mededingingsautoriteiten. Monsanto is vaak het mikpunt van kritiek. Veel mensen achten de producten van het bedrijf een bedreiging voor het milieu en de volksgezondheid en organiseren wereldwijd demonstraties tegen het bedrijf.

Aandeelhouders van Bayer twijfelden eerder dit jaar of de overname het bedrijf niet te veel uit balans zal brengen. Bayer richt zich vooral op farmaceutische producten en gewasbeschermingsmiddelen, Monsanto is groot in zaadveredeling.

In de markt voor landbouwchemicaliën zijn veel fusies gaande. In augustus kondigden Syngenta en ChemChina aan samen te gaan, ook Dow Chemical en Dupont willen fuseren.

Waarom deze overname? pagina 19