Driemaal zilver Nederlanders op Paralympische Spelen

Eerder op dinsdag pakte tafeltennisster Kelly van Zon de gouden medaille.

Thijs van Hofweegen zwom op de 400 meter vrije slag (S6-klasse) een Nederlands record.
Thijs van Hofweegen zwom op de 400 meter vrije slag (S6-klasse) een Nederlands record. Foto: Henk Jan Dijks / ANP

Drie Nederlanders hebben dinsdag een zilveren zwemmedaille behaald op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Liesette Bruinsma pakte haar derde medaille, Michael Schoemaker won eerder brons, en voor Thijs van Hofweegen was het zijn eerste podiumplaats in Rio.

De pas 16-jarige zwemster Liesette Bruinsma werd tweede op de 100 meter schoolslag (SB11) in een tijd van 1.25,81. Dat was minder snel dan de Chinese Zhang Xiaotong, die met 1.23,02 het oude wereldrecord van Bruinsma overnam.

Eerder won Bruinsma al een gouden en bronzen medaille op respectievelijk de 400 en 50 meter vrije slag.

Bekijk ook de In Beeld-serie van NRC: Atleten op de Paralympische Spelen

Nederlands record voor Van Hofweegen

De 19-jarige Thijs van Hofweegen zwom op de 400 meter vrije slag (S6-klasse) in 5.07,82 een Nederlands record. Alleen de Italiaan Francesco Bocciardo zwom nog sneller: 5.02,15. Voor Van Hofweegen was het zijn eerste medaille op de Spelen in Rio.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL🇳🇱 Paralympic #TeamNL kan weer een medaille bijschrijven! #SILVER voor @Thijsvhofweegen 🏊 gefeliciteerd 🎉 https://t.co/UgWf4tbdfN

Tweede medaille voor Schoenmaker

Ook Michael Schoenmaker behaalde een zilveren medaille. Hij deed dat op de 200 meter vrije slag (S4-klasse) in een tijd van 3.03,81. De Zuid-Koreaan Jo Gi-seong eiste in een tijd van 3.01,67 het goud op. Schoenmaker won eerder brons op de 100 meter vrije slag.

Eerder op zondag won tafeltennisster Kelly van Zon goud in de klasse 7.