documentaire

Ingrid Bergman met haar eigen stem NPO 2, 22.55-0.40u.

„Om de tien jaar gooi ik mijn eigen leven om”, zegt de van oorsprong Zweedse actrice Ingrid Bergman (1915-1982) in een oud interview dat deel uitmaakt van de documentaire die Het uur van de wolf vanavond uitzendt: Ingrid Bergman met haar eigen stem. Bergman, die zichzelf omschrijft als trekvogel, doelt niet alleen op het feit dat ze in Zweden, Amerika, Italië, Frankrijk en Engeland woonde en werkte, maar vooral op haar liefdesleven. Met name haar affaire met de Italiaanse regisseur Roberto Rossellini leverde in de jaren vijftig een schandaal op. In deze fraaie film gaat het over haar privéleven, al passeren er ook wat filmclips de revue. Bergman documenteerde obsessief haar eigen leven, ze bewaarde alles en filmde en fotografeerde er lustig op los. Het is prachtig materiaal voor een onthullende documentaire waarin ook haar vier kinderen terugblikken op hun jeugd. Vooral oudste dochter Pia Lindström uit kritiek op haar beroemde moeder, die wel heel vaak afwezig was. Zij was liever aan het werk dan bij haar familie. Haar droge commentaar: „Je kunt niet alles hebben.”

    • Auteur Onbekend