Die lege cel blijft nog even open

De Wandelgangen

Gebrek aan boeven en verkrachters leidt tot lege gevangeniscellen.

Helaas, minder misdaad

Het is niet alleen maar goed nieuws dat de geregistreerde criminaliteit daalt. Het bezorgt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) ook een dilemma. Steeds meer cellen staan leeg; sluiting van gevangenissen lijkt onvermijdelijk. Er barstte al een paar keer protest uit omdat zo’n 2.000 mensen hun baan dreigen te verliezen.

De Tweede Kamer riep Dijkhoff na die protesten op om nog even te wachten met die sluitingen. Dat wilde de staatssecretaris wel beloven: dit kabinet zal geen gevangenissen sluiten. Voorlopig blijft Dijkhoff geld uitgeven aan lege cellen. Personeel en vakbonden mogen boos worden op zijn opvolger.

Vul die cellen gewoon

Toch wordt het Kamerdebat hierover donderdag niet makkelijk voor Dijkhoff. De oppositie is nog lang niet tevreden. Probeer die lege cellen gewoon te vullen, zeggen veel Kamerleden. Zo bleek woensdag dat bijna de helft van de mensen die veroordeeld worden voor ontucht met kinderen, niet de gevangenis in hoeft. Onbestaanbaar, vindt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. „Mensen die een gevangenisstraf verdienen, moeten gewoon de gevangenis in.” Maandag werd bekend dat er zo’n 12.000 voortvluchtigen zijn die nog een celstraf moeten uitzitten. Doe daar eerst wat aan, zegt D66’er Judith Swinkels. „En zorg dat het ophelderingspercentage omhoog gaat.”

Toch maar sluiten?

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met extra geld voor de recherche vul je weinig cellen, blijkt uit onderzoek. Slechts een deel van hun zaken levert een verdachte op. Slechts een deel van hen zal veroordeeld worden. En slechts een deel van hen krijgt een celstraf. Dus: leegstand blijft een probleem.

Moeten er dan toch gevangenissen dicht? Nee, zeggen onder meer SP en CDA. Swinkels geeft toe dat het uiteindelijk onvermijdelijk lijkt, maar wel op een andere manier. Waarom moet de gevangenis in Almelo sluiten, terwijl in die regio weinig gevangenissen zijn? „Dit lijkt nattevingerwerk.”