Dekker: meivakantie in het vervolg binnen vaste periode

Naast een verplichte week mogen scholen nog steeds een tweede week vakantie inroosteren, maar de datum daarvan staat nu vast.

Foto Jerry Lampen / ANP

Scholen moeten volgend schooljaar de meivakantie in één vaste periode inroosteren. Een week is verplicht, de andere week niet – maar daarvan staat de datum wel vast. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Hij hoopt hiermee het meivakantieprobleem op te lossen.

De afgelopen jaren was er veel discussie over de vakantie in het voorjaar. Want nu is het namelijk zo dat basis- en middelbare scholen een week voor of een week na de verplichte week plakken. En zo gebeurt het dat ouders met kinderen op verschillende scholen, of scholen in verschillende regio’s, te maken hebben met vakanties die zich uitspreiden over drie weken. Tot grote ergernis van velen.

Lees ook: De beste meivakantie is: voor iedereen anders.

Vanaf volgend schooljaar laat Dekker de nieuwe regeling ingaan. Hij schrijft dat het plan “een concrete en proportionele oplossing” is. Een verplichte meivakantie van twee weken, ziet Dekker niet zitten. “Dat zou onder meer betekenen dat de ruimte om op andere momenten in het schooljaar vakantie of vrije dagen in te plannen, fors zou worden ingeperkt.”

Basisscholen niet blij met ‘politieke inmenging’

De PO-raad, de vereniging van basisschoolbesturen, is niet blij met het besluit van Dekker. Volgens een woordvoerder van de PO-raad is de politieke inmenging zeer ongewenst. “Steeds meer scholen bekijken met ouders hoe zij in het belang van de kinderen juist flexibeler onderwijs kunnen geven en flexibel met vakanties kunnen omgaan”, zegt een woordvoerder.

“Door de meivakantie zo goed als helemaal vast te leggen, gaan we niet vooruit, maar doen we weer een stap terug”, aldus de zegsman. En voor scholen die als eerste regio aan de zomervakantie beginnen, is de meivakantie een doorn in het oog. Dan zit er tussen de meivakantie en de zomervakantie maar vier weken. “Niet handig.”

In het onderwijs geldt dat scholen om de circa acht weken een (korte) vakantie inlassen voor de leerlingen om even op adem te komen.

    • Juliette Vasterman