Commissievoorzitter Juncker pleit voor militair EU-hoofdkwartier

Alleen al met de gezamenlijke inkoop van legermaterieel „kan jaarlijks 25 tot 100 miljard euro worden bespaard”, zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdagochtend.

Jean-Claude Juncker tijdens zijn State of the Union Foto Vincent Kessler/Reuters

Om in de wereld een vuist te kunnen blijven maken, moet de Europese Unie toewerken naar nauwere samenwerking op defensiegebied en buitenlandbeleid. Alleen al met de gezamenlijke inkoop van legermaterieel „kan jaarlijks 25 tot 100 miljard euro worden bespaard”, zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdagochtend tijdens zijn jaarlijkse toespraak over ‘de staat van de EU’.

Juncker pleitte ook voor de oprichting van een militair EU-hoofdkwartier en voor het opwaarderen van Federica Mogherini, in naam chef van de Europese diplomatie maar in de praktijk vaak vrij machteloos, tot „een echte Europese minister van Buitenlandse Zaken”. Het was zijn eerste grote speech sinds Brexit, het Britse besluit uit de EU te stappen.

„We betreuren die beslissing, maar het bestaan van de EU is niet in gevaar.”

Lees ook deze voorbeschouwing van Stéphane Alonso: Voor Juncker is het nu of nooit

Juncker, die vorig jaar nog verviel in een klaagzang over lidstaten en hun gebrek aan solidariteit in de vluchtelingencrisis, sloeg ditmaal een opvallend verzoenende, kalme toon aan en beloofde met een „positieve agenda” te komen.

„Ik ben ervan overtuigd dat veel meer solidariteit nodig is, maar ik weet ook dat deze op vrijwillige basis gegeven moet worden. Het kan niet worden afgedwongen.”

Wat hem betreft komt er een Europees ‘solidariteitscorps’ van in eerste instantie zo’n 100.000 jonge vrijwilligers, dat kan worden ingezet in crisissituaties, zoals de recente aardbevingen in Italië of de vluchtelingencrisis.

Juncker kondigde ook verdubbeling aan van het door hem opgerichte garantiefonds, dat 630 miljard euro aan private investeringen (was 315 miljard) moet losmaken. In het eerste, afgelopen jaar is al voor 116 miljard euro gerealiseerd en al ruim 200.000 bedrijven zijn aan leningen geholpen.

Een soortgelijk fonds moet er wat Juncker betreft komen voor Afrika, om de oorzaken van economische migratie weg te nemen. De waarde daarvan komt tussen de 44 en 88 miljard euro te liggen.

    • Stéphane Alonso