Bulgarije lokt vampiertoeristen

Vampiererfgoed

Bulgarije, het armste land van de EU, heeft eeuwenoude skeletten inzet gemaakt van een toerismecampagne.

‘Vampierenskelet’ uit Sozopol. Foto Sozopol Archeologisch Museum

De zomer is ten einde en in Bulgarije heeft de minister van Toerisme, Nikolina Angelkova, tevreden de balans opgemaakt: dit vakantieseizoen kwamen weer meer toeristen dan vorig jaar naar de plaatsen waar in de afgelopen jaren eeuwenoude skeletten zijn opgegraven. Opvallend gegeven: van die skeletten waren tanden uitgerukt en op de plaats van hun hart vonden archeologen een speer, stok of grote spijker.

Deze vondsten stelt Bulgarije, het armste land van de EU, in staat een deel van het vampiererfgoed te claimen dat traditiegetrouw bij de noordenburen ligt, in Roemenië. Want het is duidelijk waarom tanden werden uitgerukt en harten doorboord, zeggen archeologen en antropologen: angst voor het opstaan uit de dood van de overledene. De spijker is om de lijken aan de grond te nagelen. De tandeloosheid om te voorkomen dat ze na hergeboorte hun tanden, als heuse vampiers, in onschuldige mensenlichamen zetten.

Het ministerie ziet hoe buurland Roemenië jaarlijkse tienduizenden toeristen trekt met de erfenis van Vlad III, een vijftiende-eeuwse prins van Wallachië die model heeft gestaan voor Dracula, de creatie uit 1897 van de Ierse auteur Bram Stoker. Roemenië beschikt over de geboorteplaats van Vlad, het schilderachtige Sighisoara in Transsylvanië. Maar Bulgarije heeft sinds enige tijd de skeletten, waarvan er inmiddels meer dan honderd zijn opgegraven. Nikolina Angelkova, op de Roemeense radio: „We moeten populariseren wat we hebben.” Haar nieuwste plan: een grote glazen sarcofaag waarin de preventief verminkte voorouders liggen.

De gemeente Sozopol, een van de vindplaatsen van de skeletten aan de kust van de Zwarte Zee, is zelfs een verbond aangegaan met het Roemeense Sighisoara. Bezoekers aan het huis van Dracula worden sindsdien aangemoedigd het zogenoemde ‘vampierenpad’ te nemen dat naar het Bulgaarse Sozopol leidt. De burgemeester van Sozopol zei bij opening van het pad dat een van de skeletten een „neef” van Dracula had kunnen zijn. „Beiden liepen immers mank.”

Dit klinkt alsof de burgemeester zijn eigen promotieplan niet serieus neemt. Dat is te snel geoordeeld. Sinds het museum in Sozopol in 2013 een eeuwenoud skelet tentoonstelt, is het bezoek verviervoudigd. Het museum houdt niet bij of deze toeristen uit Sighisoara zijn gekomen. De kans daarop lijkt niet groot: beide plaatsen liggen 700 kilometer van elkaar verwijderd.

    • Pieter van Os