Beste film Sabeth Snijders: Mommy

Het 27-jarige wonderkind Xavier Dolan weert het zwaar geschut niet om zijn boodschap over te brengen. De verhalen die hij schrijft en regisseert zijn vaak extreem, zijn stijl van filmen bombastisch, zijn personages spraakwatervallen.

Dolans vijfde film gaat over de 14-jarige Steve met agressieproblemen en zijn moeder, de werkloze weduwe ‘Die’. Steve en zijn moeder passen in geen enkel ‘hokje’, maar worden in een mal gedrukt door de samenleving. Dolan legde Mommy vast in een claustrofobisch 1:1-formaat, een klein, vierkant hokje in het midden van het beeldscherm. Armen en benen schieten bij de vele ruzies tussen moeder en zoon vaak buiten het scherm. Door zijn filmstijl en zijn geweldige casting kan Dolan personages elkaar het leven zuur laten maken zonder dat je gebrek aan liefde vermoedt. Dolan toont prachtig wat een uitzichtloze, beklemmende situatie doet met de band tussen moeder en kind.