Beste film Dana Linssen: Holy Motors

Zodra je begint te schrijven over wat Holy Motors zo goed maakt, gaat het over veelheid: het is een estafetteverhaal over de raadselachtige Mr. Oscar die in een witte limousine door Parijs rijdt om in vermomming vreemde klussen te klaren. Elk van die vignetten duizelt van de visuele verwijzingen naar de filmgeschiedenis, zo archetypisch dat je ze, zelfs als je ze niet herkent, toch herinnert.

Regisseur Leos Carax is het droeve wonderkind van de Franse cinema: een visionair wiens filmplannen vaak stranden in eigen genialiteit. Maar in Holy Motors komt alles samen: een film op het kruispunt van analoog en digitaal, 20ste en de 21ste eeuw. Pure rock-’n-roll, een liefdesgedicht aan de filmkunst, een opgestoken middelvinger naar Hollywood: elke keer ontdek ik iets nieuws, elke keer word ik verliefd en wil ik dansen en langs de Seine slenteren en gevaar lopen en dingen zien die alleen in films kunnen.