Bayer neemt Monsanto over voor 66 miljard dollar

Met deze fusie ontstaat een van de grootste producenten van zaden- en landbouwchemicaliën ter wereld.

Foto Reuters

Het Duitse chemieconcern Bayer neemt de Amerikaanse producent van landbouwchemicaliën en zaadveredelingstechnieken Monsanto over voor 66 miljard dollar (59 miljard euro). Dat maakte Monsanto woensdagmiddag bekend. De Duitsers betalen 128 dollar per aandeel.

Met deze fusie ontstaat een van de grootste producenten van zaden- en landbouwchemicaliën ter wereld. De overname zat er al enige tijd aan te komen: in mei deed Bayer een bod van 55 miljard dollar op Monsanto, dat daar niet mee akkoord ging. Bayer zag zich toen genoodzaakt zijn bod te verhogen.

“We zijn blij dat we deze combinatie van onze twee grote organisaties kunnen aankondigen”, schrijft Werner Baumann, directeur van Bayer, in een persverklaring.

“Dit betekent een grote stap voorwaarts voor onze afdeling gewassenbescherming en versterkt Bayers leiderschapspositie als een wereldwijde, innovatiegedreven onderneming (…). [De overname] voegt substantiële waarde toe aan onze aandeelhouders, klanten, werknemers en de samenleving in het algemeen.”

Mededingingsautoriteiten

Onderdeel van de overeengekomen deal is dat de Duitsers een bedrag van 2 miljard dollar betalen aan Monsanto mocht de fusie niet doorgaan, bijvoorbeeld door bezwaren van mededingingsautoriteiten. Monsanto is vaak het mikpunt van kritiek. Veel mensen achten de producten van het bedrijf een bedreiging voor het milieu en de volksgezondheid. Over de hele wereld gaan geregeld duizenden tegenstanders de straat op om tegen Monsanto te protesteren.

Lees ook: Bayer begint groot avontuur met bod op Monsanto

Uit balans brengen

Aandeelhouders van Bayer twijfelden eerder dit jaar of de overname het bedrijf niet te veel uit balans zal brengen. Bayer richt zich vooral op life sciences (biomedische wetenschappen) en gewasbeschermingsmiddelen, Monsanto is groot in zaadveredeling.

In 2015 had Bayer een omzet van 46,3 miljard euro, Monsanto van 15 miljard dollar. In de markt voor landbouwchemicaliën zijn veel fusies gaande. In augustus kondigde concurrenten Syngenta en Chemchina aan samen te gaan, ook Dow Chemical en Dupont maakten fusieplannen bekend.

    • Guus Ritzen