Barroso: kritiek op functie bij bank ‘discriminerend’

Lobbybaan

Er is niets mis met mijn baan bij Goldman Sachs, schrijft de oud-voorzitter van de Europese Commissie aan zijn opvolger Juncker.

Barroso’s overstap naar Goldman heeft veel ophef veroorzaakt. Foto Reuters

Zó laat José Manuel Barroso zich niet zomaar behandelen. De oud-voorzitter van de Europese Commissie, diende zijn opvolger Jean-Claude Juncker dinsdag in een gepeperde brief van repliek over de affaire-Goldman Sachs. In de brief, gelekt naar de Britse zakenkrant Financial Times, noemt Barroso de huidige Commissie-Juncker „discriminerend” en „inconsistent”.

Barroso ligt onder vuur omdat hij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs sinds kort advies geeft over de Britse uittreding uit de Europese Unie (Brexit). Maandag gelastte Juncker een ethisch onderzoek naar de benoeming.

„Er wordt geclaimd dat het werken voor Goldman Sachs als zodanig vragen oproept over integriteit”, schrijft Barroso. „Deze claims zijn nergens op gebaseerd en volstrekt onverdiend. Ze zijn discriminerend tegen mij en tegen Goldman Sachs.”

Volgens Barroso houdt hij zich netjes aan de gedragscode voor oud-commissieleden. Die schrijft een ‘afkoelingsperiode’ voor van 18 maanden, waarbinnen de huidige Commissie moet worden geïnformeerd over nieuwe functies. Barroso’s overstap, in juli, was net na die periode.

De Europese ombudsman, Emily O’Reilly, stelde begin deze maand in een brief aan Juncker dat er naast de gedragscode ook iets bestaat als de geest van het EU-verdrag. Daarin staat dat oud-commissieleden „eerlijkheid en kiesheid” moeten betrachten in het „aanvaarden van bepaalde functies”. Pas na de brief van O’Reilly lanceerde Juncker het onderzoek.

Intussen zal Barroso door de Commissie worden behandeld als een willekeurig lobbyist. Dat betekent: door de veiligheidspoortjes, de portemonnee in het plastic bakje. Oud-commissieleden mogen normaliter doorlopen. Ook is elke EU-ambtenaar die met Barroso in contact komt, verplicht daarvan een notitie te maken.