Afvalverwerkingsbedrijf Attero te koop aangeboden

Fusies en overnames

Een nieuwe grote overname is in de maak. Afvalbedrijf Attero staat te koop en kan wellicht meer dan 1 miljard euro opleveren.

Biogasverzamelleiding van Attero.
Biogasverzamelleiding van Attero. Foto Remko de Waal/ANP

De investeerders van Waterland tonen dat je met afval veel geld kunt verdienen. Twee jaar geleden kocht de financiële partij afvalverwerkingsbedrijf Attero, voortgekomen uit energiebedrijf Essent, voor 170 miljoen euro van een groep Nederlandse gemeenten en provincies. Nu staat het te koop en circuleren bedragen van 1 miljard euro en meer.

Het bedrijf (800 werknemers) verwerkt meer dan 20 procent van al het Nederlandse huishoudelijke afval. Op een omzet van 340 miljoen euro maakte het concern vorig jaar 50 miljoen euro winst.

Attero bevestigde woensdag eerdere geruchten dat de eigenaren het bedrijf in de etalage zetten. Als directe reden wordt genoemd de grote „internationale belangstelling voor een overname van Attero”.

Een bedrijvenhandelaar als Waterland laat zich dat geen twee keer zeggen. De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley is ingehuurd om een proces van „mogelijke verkoop” te begeleiden. De verwachting is dat dit zeker tot het eind van dit jaar gaat duren.

Daarmee toont de investeerder zich meer een passant dan de bedoeling was. Toen de 116 gemeenten en 6 provincies de organisatie in 2014 met hulp van de bankiers van ING aan Waterland verkochten, was de doelstelling een koper voor langere termijn te vinden. „De nieuwe eigenaar moet in ieder geval een stabiele partij zijn die continuïteit biedt en wil investeren in de toekomst van Attero en zijn medewerkers”, maakte het afvalverwerkingsbedrijf toen bekend.

Persbureau Reuters meldde eerder dit jaar dat met name Chinese partijen geïnteresseerd zouden zijn in de technologie van Attero. Op vijftien locaties wekt het concern jaarlijks voldoende energie op voor 350.000 huishoudens.

Het afvalverwerkingsbedrijf raakte sinds de overname in 2014 een paar keer in opspraak. Zo keerde het bedrijf in de eerste anderhalf jaar na de overname meer geld uit aan zijn nieuwe eigenaar dan waar die het voor kocht. Een dividend van 183 miljoen euro ging naar Waterland.

De verhoudingen met de werknemers zijn de laatste jaren rap verslechterd. Eerder dit jaar maakte de FNV na een intern onderzoek bekend dat de werknemers van Attero hun aandeelhouder wantrouwen. De vakbond sprak van een „kille bedrijfsvoering” en „verharde verhoudingen”. Volgens de FNV investeert Waterland te weinig. De werknemers zouden vinden dat het bedrijf „voor hun ogen wordt afgebroken”.

De FNV begon meerdere juridische procedures tegen het bedrijf. Ook de ondernemingsraad overwoog een gang naar de rechter, de Ondernemingskamer, omdat zij slecht zou zijn geïnformeerd en betrokken bij een interne verhuizing. Vlak vóór de zitting, 19 mei dit jaar, werd die juridische procedure afgeblazen nadat partijen beter met elkaar in gesprek raakten.

    • Jeroen Wester