Zalm: niet écht een man van de grote ideeën

M/V in het nieuws: Gerrit Zalm

In 2017 vertrekt Gerrit Zalm als bestuursvoorzitter van ABN Amro, liet hij dinsdagochtend weten. Zonder vertrekbonus.

Hoewel het „weemoed” bij hem opwekt, acht Gerrit Zalm zijn voortijdige vertrek als topman „het beste voor de bank”, zo mailde hij dinsdagochtend aan het personeel van ABN Amro. Hij vindt het „verstandig” plaats te maken zodat de plannen worden uitgevoerd door een opvolger die „langer mee kan”.

De 64-jarige Zalm stapt in 2017 op als bestuursvoorzitter, hoewel zijn termijn tot mei 2018 loopt. Dat maakte ABN Amro dinsdagochtend bekend in een summier persbericht. Al langer werd gespeculeerd over een voortijdig vertrek, maar Zalm heeft zijn besluit „gisteren” genomen en aan de raad van commissarissen gemeld, zegt een woordvoerder.

Lees ook het nieuwsbericht: Gerrit Zalm stapt volgend jaar op bij ABN Amro

Oud-minister van Financiën en VVD’er Gerrit Zalm kreeg na de nationalisatie van ABN Amro in 2008 de opdracht orde op zaken te stellen. Onder zijn leiding onderging ABN een ingrijpende metamorfose, van een voormalige wereldspeler naar een bovenal Nederlandse bank met een bescheiden balans en zelfde uitstraling. In een persbericht deed ABN Amro kritiek van oud-bankiers op zijn risicomijdende koers af „heimwee” naar de oude bank „die ABN Amro niet meer is en niet meer wil zijn”. „Sorry, ex-bankiers.”

Ook heeft Zalm flink gereorganiseerd en zo’n 8.000 banen geschrapt. Nu telt ABN Amro nog circa 22.000 werknemers. Maandag werd bekend dat er nog eens 975 tot 1.375 banen verdwijnen – dat zou geen verband houden met Zalms vertrek.

In zijn jaren als bestuursvoorzitter heeft Zalm zich een imago van degelijkheid en toegankelijkheid aangemeten. Liever wordt hij gezien als een saaie bestuurder dan als waaghals. Bijna dagelijks blogt hij voor de werknemers over waar hij mee bezig is, zowel over bankzaken als over welke tv-programma’s hij kijkt met zijn vrouw.

Het team bij elkaar houden vindt Zalm ook belangrijk, onder zijn leiding waren er nauwelijks wisselingen. Zalm geeft de andere bestuurders veel ruimte en luistert naar ze, zeggen mensen die hem kennen. Zelf wordt hij niet gezien als man van grote ideeën.

Lees ook het profiel van Gerrit Zalm: Hij pronkt met zijn eenvoud

Eén keer verloor Zalm bij ABN Amro wel totaal uit het oog wat mensen ‘normaal’ vinden, toen hij de salarisverhoging van 100.000 euro van zijn collega-bestuurders verdedigde. Na hevige kritiek en uitstel van de beursgang voor straf, bood Zalm twee maanden na de rel alsnog zijn excuses aan. „Ik had beter moeten weten”, zei hij tegen NRC. Een vertrekvergoeding krijgt hij niet mee, zegt een woordvoerder.

Vorig jaar november bracht Zalm ABN Amro terug naar de beurs. De staat verkocht toen 23 procent van zijn aandelen. Met de beursgang leek zijn bewind een logisch einde te naderen. Een opvolger voor Zalm is er echter nog niet. De commissarissen zijn wel op zoek, maar de bank wil niets zeggen over hoe lang ze nodig denken te hebben.