Was je handen met mist uit de keukenkraan

Een crowdfunding-tip van onze tech-redactie.

©

Daar sta je dan, met je ingezeepte handen in de wc van het restaurant. Wat je ook probeert, de waterbesparende sensor in de wasbak weigert water te geven. Handen heen en weer wapperen in de wasbak? Nee. Heel langzaam je handen op en neer bewegen bij de kraan? Nope. Zit er dan toch ergens een knop? Is-ie kapot? En precies als je al de pogingen staakt en je je zeephanden stiekem aan de handdoek wilt afvegen, komt er een waterstraal uit. Drie seconden, net gemist.

Er zijn betere manieren om waterverspilling tegen te gaan. Op crowdfundingsite Kickstarter heb je nu bijvoorbeeld de Altered:Nozzle. Een hoogdravende naam voor een klein, metalen opzetstukje dat je in je eigen kraan kunt schroeven. In plaats van een waterstraal komt er door het opzetstukje watermist uit, wat zorgt voor een waterbesparing van 98 (!) procent. Doordat de mist met kracht tegen je handen aankomt, claimen de uitvinders dat je handen gelijk doorweekt zijn en dat je niet merkt dat je je handen wast met slechts 2 procent van de hoeveelheid water die je eigenlijk gewend was. Het enige nadeel: een glas water vullen duurt lang, dus kun je het opzetstukje zo draaien dat er wél gewoon een straal water uitkomt.