Waarom de NRC Filmweken?

NRC’s filmredactie recenseert elk jaar honderden films. Nu mag de NRC-lezer het zeggen: wat vind jij de beste? En welke zou je nog eens willen zien?

Foto: Flickr / BMiz

Deze maand is het vijf jaar geleden dat de eerste filmbijlage van NRC Handelsblad verscheen. We openden destijds met popdiva Madonna, die in Venetië moest toezien hoe de door haar geregisseerde speelfilm W.E. door de filmpers aan het kruis werd genageld. Wij vonden hem overigens maar half mislukt – maar in deze lijst komt W.E. toch niet voor.

Om erachter te komen welke film jij de beste vindt van de afgelopen vijf jaar, kun je de komende twee weken je favoriet kiezen uit een lijst van honderd films die werden uitgebracht tussen juli 2011 en juli 2016. Ze zijn voorzien van recensies en trailers om het geheugen op te frissen.

Zit jouw favoriet er niet tussen, geen nood: laat het ons op Facebook, in de comments weten. Dat is ook de plek voor commentaar of zelfs debat, waar wij dan weer ons voordeel mee hopen te doen als we op 28 september de winnaar bekendmaken. Mailen mag ook, naar kunst@nrc.nl.

De winnende film opent op 23 oktober de eerste NRC Filmdag in het Ketelhuis in Amsterdam. Als het aan ons ligt, wordt dat een jaarlijks evenement: een hele zondag film met inleidingen van de filmredactie, lunch en diner. En met, naast de winnaar van een jaarlijkse lezerspeiling, een aantal previews van prachtige films die binnenkort in de bioscoop worden verwacht. Op 28 september maken wij het programma van de NRC Filmdag bekend en start de kaartverkoop.