‘VS schroeven militiaire hulp Israël verder op’

Over een periode van tien jaar zou Israël bijna 34 miljard euro krijgen van de Amerikanen.

De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu tijdens een kabinetsvergadering in Jeruzalem.
De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu tijdens een kabinetsvergadering in Jeruzalem. Gali Tibbon / AP

In een nieuwe overeenkomst geven de Verenigde Staten Israël over een periode van tien jaar 38 miljard dollar (bijna 34 miljard euro) militaire hulp. Dat meldt Reuters op basis van ingewijden. Volgens het persbureau is nooit eerder een land zoveel militaire hulp toegezegd.

Israël krijgt 3.8 miljard per jaar, waar dat in de vorige deal die in 2018 af zou lopen nog jaarlijks 3.1 miljard dollar is. Afgesproken is onder andere dat Israël beperkt wordt in z’n bestedingskeuze: zo zou uiteindelijk geen geld meer mogen gaan naar de eigen defensie-industrie, maar moet het geld uit worden gegeven in de Amerikaanse defensie-industrie, bijvoorbeeld door wapens te kopen. Dat is een heikel punt geweest in de onderhandelingen.

Het land mag ook geen Amerikaans geld meer uitgeven aan brandstof voor z’n militaire apparaat. Een andere concessie is dat Israël het Amerikaanse congres niet om meer mag vragen dan met deze overeenkomst is toegezegd, behalve als bijvoorbeeld oorlog uitbreekt. Het Amerikaanse congres moet formeel elk jaar de militaire hulp weer goedkeuren.

Israël is, met een ruime voorsprong, de grootste ontvanger van Amerikaanse militaire hulp. De onderhandelingen over de hulp hebben tien maanden geduurd en verliepen stroef, zo had de Israëlische regering van premier Benjamin Netanyahu op meer geld gehoopt.

Moeizaam

De relatie tussen de Amerikaanse president Barack Obama en Netanyahu is al jaren koel. Zo schrijft NRC-correspondent in Israël Derk Walters:

“Afgelopen zaterdag betitelde premier Netanyahu het potentieel ontruimen van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever als “etnische zuivering”. Dit is tegen het zere been van Obama, wiens woordvoerder zei dat ze het “duidelijk zeer oneens” is met Netanyahu’s typering.”

De verhoudingen tussen de Amerikaanse president en Israël kwamen Obama op kritiek te staan, wat extra motivatie zou kunnen zijn geweest voor de regering Obama om de deal tijdens zijn presidentschap af te ronden.