‘Vlogger overlast Zaandam opgepakt’

Volgens lokale media is Ismail I., die vlogs plaatste van de overlast die jongeren in Poelenburg veroorzaken, opgepakt op verdenking van opruiing.

De supermarkt in de Zaandamse wijk Poelenburg waar jongeren voor overlast zorgen.
De supermarkt in de Zaandamse wijk Poelenburg waar jongeren voor overlast zorgen. Foto Olaf Kraak/ANP

De politie heeft dinsdagochtend vroeg een 19-jarige Zaandammer aangehouden op verdenking van opruiing naar aanleiding van de aanhoudende onrust in de Zaandamse wijk Poelenburg. Verschillende regionale media melden op basis van jongeren uit de buurt dat het om de vlogger Ismail I. gaat.

De politie wil niet bevestigen dat het om I. gaat. Wel laat de politie weten dat bij de aanhouding, die bij de 19-jarige man thuis plaatsvond, de woning is doorzocht en er digitale gegevensdragers in beslag zijn genomen. De verdachte is meegenomen en ingesloten voor verder onderzoek. Voorlopig zit hij nog vast op het politiebureau.

I. haalde de afgelopen tijd het nieuws als de officieuze leider van de groep jongeren die verantwoordelijk wordt gehouden voor de onrust in Zaandam. Op de video’s die hij op YouTube plaatst is te zien hoe I. en zijn vrienden medewerkers en bezoekers van een supermarkt aan de E. Heimansstraat lastig allen en intimideren. Een raadslid uit de gemeente, Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad, heeft aangifte gedaan tegen vier van de jongeren, nadat ze werd lastiggevallen tijdens een interview aan RTV Noord-Holland.

Opnieuw onrustig

Het was dinsdagmiddag opnieuw onrustig in de wijk Poelenburg, ondanks de aangekondigde maatregelen van de gemeente Zaanstad, politie en het Openbaar Ministerie. Er worden meer camera’s ingezet en er wordt extra gesurveilleerd. Desalniettemin werden journalisten van PowNed met eieren bekogeld. Er zou een groep van ongeveer 25 jongeren op straat hebben rondgehangen, meldt ANP. De journalisten hebben aangifte gedaan.

De aanhouding van I. is de negende arrestatie in Zaandam die dinsdag bekend wordt gemaakt. Dinsdagochtend kwam naar buiten dat er acht Zaandammers in de leeftijd van 19 tot 23 jaar zijn aangehouden en één 54-jarige man, allemaal op overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening die de gemeente voor de wijk heeft ingesteld.

De politie sluit niet uit dat er nog meer arrestaties volgen en onderzoekt momenteel de acties van een 23-jarige jongen, die al is aangehouden, van wie op YouTube-beelden te zien is dat hij gevaarlijk en asociaal rijgedrag vertoont. Eerder werd al een 17-jarige jongen uit de buurt aangehouden nadat een 33-jarige Amsterdammer aangifte had gedaan van mishandeling. De jongen werd herkend van beelden op een van de vlogs van de groep.