Vertrouwelijke informatie over sporters Rio gehackt

Volgens WADA heeft een Russische hackersgroep zich toegang weten te verschaffen tot onder andere medische informatie.

De Amerikaanse turnster Simone Biles tijdens de finale op de vloer, waar ze een gouden plak voor won. Haar naam komt ook voor in de documenten van de hackersgroep.
De Amerikaanse turnster Simone Biles tijdens de finale op de vloer, waar ze een gouden plak voor won. Haar naam komt ook voor in de documenten van de hackersgroep. Mike Blake / REUTERS.

Russische cyberspionnen hebben toegang gekregen tot vertrouwelijke medische informatie over sporters die deze zomer deelnamen aan de Olympische Spelen in Rio, meldt WADA in een verklaring. Het wereldantidopingagentschap schrijft dat een groep hackers die opereert onder de naam Tsar Team (APT28), bijnaam Fancy Bear, een deel van de informatie online heeft geplaatst en dreigt om meer te openbaren.

De groep heeft de toegang waarschijnlijk via phishing verkregen, meldt WADA. Dat is een vorm van internetfraude waarbij criminelen bijvoorbeeld via e-mail, sms’jes of telefoontjes achter gegevens proberen te komen door mensen naar een valse website te lokken. In dit geval zijn wachtwoorden verkregen via phishing met e-mails.

In een verklaring schrijven de hackers trouw te zijn aan hackernetwerk Anonymous en te hebben ingebroken bij het antidopingbureau om de wereld te laten zien “hoe olympische medailles worden gewonnen”. De hackers beloven in de toekomst openbaringen te doen over sporters uit andere landen.

WADA-directeur Olivier Niggli schrijft in de verklaring:

“WADA betreurt deze situatie diep en is zich heel bewust van het gevaar dat dit oplevert voor atleten van wie vertrouwelijke informatie onthuld is.”

Niggli meldt ook dat de acties van de cybercriminelen “het lastiger maken” voor WADA om het beschadigde vertrouwen in Rusland weer te herstellen. Een woordvoerder van het Kremlin liet dinsdagavond weten dat er absoluut geen sprake is van betrokkenheid van de Russische overheid bij de hacks.

De zussen Williams

De geopenbaarde documenten gaan uitsluitend over een aantal vrouwelijke sporters die namens de Verenigde Staten deelnamen aan de Spelen. Het betreft onder meer uitzonderingen die zijn gemaakt op op dopingregels; sporters kunnen sommige verboden middelen gebruiken als daar een medische noodzaak voor is. Onder andere tenniszussen Serena en Venus Williams en turnster Simone Biles – die maar liefst vier gouden medailles won in Rio – worden genoemd. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) meldde dinsdag dat de sporters die genoemd worden in de online geplaatste documenten geen antidopingregels hebben geschonden.

WADA is naar eigen zeggen al weken doelwit van bijna dagelijkse aanvallen van cybercriminelen. In augustus werd bekend dat het WADA-account van de Russische klokkenluidster Yulia Stepanova werd gehackt. Stepanova had een grote rol bij het openbaren van een staatsgerund dopingprogamma rond de Russische atleten. Wegens het schandaal werden veruit de meeste Russische atleten uitgesloten van de Olympische Spelen.