Twee Amerikanen op shortlist Man Booker Prize 2016

Dit is het derde jaar dat de van oudsher Britse literatuurprijs openstaat voor Amerikaanse auteurs.

Marlon James won in 2015 de 'Man Booker'.
Marlon James won in 2015 de 'Man Booker'. Foto ANP

Schrijvers Paul Beatty, Deborah Levy, Graeme Macrae Burnet, Ottessa Moshfegh, David Szalay and Madeleine Thien hebben met hun oorspronkelijk in het Engels verschenen romans de shortlist gehaald van de Man Booker Prize for Fiction, een van ‘s werelds grootste literatuurprijzen.

Lees ook: Recensie van ‘His Bloody Project’ van Graeme Macrae Burnet (●●●●●)

De shortlist van 2016 telt, dankzij een recente aanpassing, twee Amerikanen: Ottessa Moshfegh ( Eileen) en Paul Beatty (The Sellout). De ‘Booker Prize’ werd sinds 1969 oorspronkelijk toegekend aan schrijvers uit het oude Britse Gemenebest. Winnaars kwamen de afgelopen vier decennia naast Groot-Brittannië uit Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Nigeria, India, Ierland en Jamaica. Sinds 2014 is de ‘Booker Prize’, ondanks protesten van onder andere oud-winnaar Julian Barnes, opengesteld voor Amerikaanse auteurs.

Lees ook: Recensie The Sellout van Paul Beatty (●●●)

Deborah Levy (Hot Milk) en Graeme Macrae Burnet (His Bloody Project) zijn de enige twee Britse auteurs op de shortlist van de prijs, die ook twee Canedese auteurs telt: David Szalay (All That Man Is) en Madeleine Thien (Do Not Say We Have Nothing). De winnaar van de Booker Prize wordt op dinsdag 25 oktober bekendgemaakt in Londen. De winnaar ontvangt een bedrag van 50.000 pond, ongerekend iets meer dan 59.000 euro. De prijs ging vorig jaar naar Marlon James, voor zijn A Brief History of Seven Killings.